Menu toggle

Naar evenementenoverzicht

Fotografiecircuit > Ceci n’est pas un train – Marc Vankerckhoven

Praktische informatie

Ceci n'est pas un train

Wat
Tentoonstelling

Waar
Sint-Michielstraat 9
8700 Tielt

Prijs
Basistarief: 0,00 €

Contact
E-mail: frederik.vanlaere@tielt.be
Telefoon: 051 42 82 20

Uitgebreide beschrijving


Zaterdag 23 januari 2016. De radio citeert de krant ‘L’Avenir’: de fondsen voor het afwerken van de Brusselse RER zijn bijna uitgeput. Er ontbreekt 800 miljoen euro om de twee spoorlijnen op Waals grondgebied af te ronden.
De politici haken in: “Uitstel van de werken voor vier jaar”, “Definitieve stopzetting”, … Infrabel had de indienststelling van het netwerk al uitgesteld van 2016 naar 2019, nadien naar 2020, 2025 …

Open ma, di, woe, vrij van 9.00 tot 12.00 en 13.30 tot 17.00 uur, do van 09.00 tot 12.00 en 13.30 tot 18.00 uur en tijdens de voorstellingen

De tentoongestelde foto’s werden genomen in de nacht van 25 januari op lijn 161 van Louvain-la-Neuve naar Brussel. Zij getuigen van de uitgevoerde infrastructuurwerken maar ook van afwezigheid, van wat “niet is”. Door de titelkeuze en de nachtopnamen wordt een onwerkelijke en onwezenlijke sfeer opgeroepen. Ze stimuleren een kritische reflectie over deugdelijk bestuur.

Marc Vankerckhoven studeerde … een tijd geleden aan de school voor fotografie en audiovisuele technieken Agnès Varda te Brussel. Sinds 2014 zet hij zijn opleiding verder aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Anderlecht.

In het fotografisch werk van Marc Vankerckhoven zijn meerdere leidraden te vinden. Eén ervan is het spoor van de tijd: de tijd die verbijgaat, die voetafdrukken achtelaat, de tijd die transformeert, die relativeert en vragen oproept.

In de reeks ‘Ceci n’est pas un train’, handelt de tijd als katalysator. De lange duur van de werken voedt een illusie: wat als wat men ziet, niet is wat men denkt te zien?
‘Ceci n’est pas un train’ staat symbool voor de absurditeit, voor een pantheon opgericht ter ere van het incestueuze koppel “politici – administratie – budget”, voor de overwinning het het ‘surrealisme op zijn Belgisch’.

Van maandag 9 oktober tot en met woensdag 8 november 2017

Bron: UiTinVlaanderen.be

Op de kaart

Zelf een activiteit toevoegen? Dat kan via www.UiTdatabank.be.