Menu toggle

Wie in Hasselt ‘Guffens’ zegt, denkt aan de Guffenslaan: een deel van de Groene Boulevard draagt al meer dan 100 jaar zijn naam.

Maar wie was Guffens?

Tweehonderd jaar geleden werd Godfried Guffens (1823 - 1901) geboren in Hasselt. Hij leerde er tekenen en schilderen. Op 15-jarige leeftijd volgde hij de opleiding Monumentale Schilderkunst aan de Academie van Antwerpen. Tijdens studiereizen naar Italië en Duitsland bestudeerde hij de werken van Michelangelo en Rafaël, en de nieuw-Duitse stijl voor muurschilderingen. Guffens stelde zijn werk tentoon in binnen- en buitenland.

De stad Hasselt bewaart een reeks kunstwerken van zijn hand die een overzicht bieden van zijn oeuvre.

  • Bekijk hier de museumcollectie van Het Stadsmus over Godfried Guffens. Naar aanleiding van de 200ste geboorteverjaardag werden de foto’s en de beschrijvingen opgefrist.
  • Enkele werken springen in het oog. Bekijk ze in de slideshow hieronder.
  • Of zie je toch liever de echte kunstwerken? Het Stadsmus toont een selectie van Guffens' werken van 23 april tot 27 augustus 2023.


Graaf Arnold IV overhandigt de stadsprivileges aan Hasselt

Een groot historiserend werk hangt boven de schouw van de raadszaal van het Hasseltse stadhuis. Het stelt de Loonse graaf Arnold IV voor die de stadsprivileges in 1232 aan Hasselt overhandigt. De voorstudie van dit werk bevindt zich in Het Stadsmus.
1/5

Maagd Maria met Christuskind

Samen met Jan Swerts specialiseerde Guffens zich in religieuze muurschilderingen. Ze maakten muurschilderingen voor verschillende kerken en kapellen. Recent verwierf Het Stadsmus dit schilderij waarop de maagd Maria het Christuskind vasthoudt.
2/5

Ontwerptekeningen voor historische muurschilderingen

Ook voor monumentale historische muurschilderingen was Godfried Guffens gekend. Bijvoorbeeld voor de Antwerpse Kamer van Koophandel maakte hij, opnieuw samen met Jan Swerts, fresco’s over de Antwerpse handelsgeschiedenis. De muurschilderingen zelf gingen verloren, maar een prentenboek met de ontwerpen wordt bewaard in de museumcollectie van Het Stadsmus.
3/5

Hasseltse burgemeester Jules Nagels (1829-1890)

Guffens was verder een portrettist, vooral in opdracht van de gegoede burgers: burgemeesters en jeneverstokers poseerden voor hem.
4/5

Muurschildering in het stadhuis van Kortrijk

Werk van Godfried Guffens is ook te zien in het stadhuis van Kortrijk. Afgebeeld is graaf Boudewijn IX, die in 1202 op kruistocht vertrekt. Vóór hij de lange reis naar Oosten aanvat, belooft hij in Kortrijk een kapittelkerk te zullen oprichten ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. Godfried Guffens en Jan Swerts schilderden dit tafereel in 1875 in de schepenzaal van het stadhuis te Kortrijk.
5/5