Menu toggle

Een leven zonder GPS is nauwelijks meer denkbaar; iedereen met een smartphone heeft er immers altijd een bij zich. En met Google Maps en Waze op zak, kunnen we ons amper nog voorstellen hoe het mogelijk was om naar alle uithoeken van de wereld te varen met alleen de zon en de sterren om op terug te vallen.

De drang om te verkennen en de wereld te begrijpen, is een van de meest fundamentele eigenschappen van de mens. Nergens zien we dat zo duidelijk als in de geschiedenis van de navigatie. De mens, gedreven door economische, politieke, wetenschappelijke en religieuze factoren, verkent al eeuwenlang de zeeën. Van de Minoërs in het Middellandse Zeegebied tot de Vikingen in het noorden en de Polynesiërs met hun stick charts tot de hypermoderne satelliettechnologie van vandaag: de vindingrijkheid en moed van de zeelieden blijft tot de verbeelding spreken.

De expo ‘Recht door Zee. Navigeren van 1500 tot vandaag’ vertelt het verhaal van vijf eeuwen op zee met een steeds groeiende kennis van cartografie, geografie en astronomie. Tientallen navigatie-instrumenten, van sextanten tot moderne satellieten, illustreren het fascinerende verhaal van de technologische vooruitgang die het mogelijk maakte voor Europese zeelieden om naar de Amerika’s, Indië, Australië en de Zuidpool te varen. Aan de hand van vroege kaarten en boeken reizen de bezoekers mee via winden en stromingen naar verre oorden.

Deze tentoonstelling, die over drie locaties samen bijna 1.200 m² beslaat, zal je door de tijd leiden. Animaties, replica’s en interactieve schermen zullen je onderdompelen in de sfeer van de scheepvaart. Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn onder meer handgeschreven manuscripten en portolaankaarten, een gedeeltelijk nagebouwde scheepsbrug van een historisch marineschip, het oudste astrolabium ter wereld in Sanskriet, handgemaakte curiositeiten van verveelde bemanningsleden aan boord en één van de grootste verzamelingen sextanten in privébezit.

 

Openingstijden:

Dinsdag – zondag van 10 tot 17 uur
Nocturne elke donderdag tot 22 uur
Maandag gesloten

Het museum is geopend op donderdag 21 juli

 

Plan je bezoek