Menu toggle

In november 2018 startte Mu.ZEE met een collectiewaarderingstraject. Medewerkers van Mu.ZEE namen samen met verschillende partners uit het socio-culturele veld een deel van de museale collectie onder de loep. Er werd nagedacht over het belang van de collectie en de manier waarop de verschillende kunstwerken waardevol zijn voor het museum. In het najaar van 2019 blikt Mu.ZEE terug op dit participatieve project. De behaalde resultaten worden gepresenteerd in een tentoonstelling die een schitterende inkijk biedt in de museumwerking en -verzameling, samen met heel wat nieuwe vraagstukken en denkpistes die het publiek mee op sleeptouw nemen doorheen de geschiedenis en de toekomst van Mu.ZEE. Vanaf 30 november 2019 tot 7 juni 2020 kan iedereen helpen kunstwerken waarderen. 

https://www.muzee.be/nl/muzee/t212051/een-onvoltooide-symfonie-meerstemmigheid-in-de-collectie

Spomenik

Spomenik is de titel van een 26-delige fotoreeks die Jan Kempenaers tussen 2006 en 2009 maakte. Mu.ZEE kocht in 2010 tien werken uit de serie aan. Kempenaers reisde in die periode doorheen voormalig Joegoslavië. Hij fotografeerde verlaten monumenten die eertijds in opdracht van dictator Tito waren gebouwd om slachtoffers van Wereldoorlog II te herdenken.
1/5
Meer informatie over dit beeld

Oostende

In de dia-installatie 'Oostende' heeft Lili Dujourie het over ruimte en tijd. Ze toont hier negen zeegezichten, genomen vanuit haar appartement op verschillende tijdstippen van de dag. Het is een kunstwerk dat over tijdloosheid gaat, maar dat door de materiaalkeuze heel vergankelijk is geworden.
2/5
Meer informatie over dit beeld

Femme Urua sur fond d'aquarelle de Dardenne

Dit kunstwerk behoort tot de reeks 'Congo Far West: retracing Charles Lemaire's expedition'.
3/5
Meer informatie over dit beeld

Essay on urban planning

In de kunstwerken van Sammy Baloji komen steevast een aantal thema's terug. Hij focust op architectuur, etnografie en urbanisatie. In 'Essay on Urban Planning' uit 2013 is dat ook het geval. Het werk bestaat uit 12 kleurenprints en een kleine historische foto waarop we twee jongens bij een hoop dode vliegen kunnen waarnemen. Deze dode vliegen die ook op zes afbeeldingen in het rooster van 12 terugkomen, verwijzen naar de strijd tegen vliegen en muggen die ziekten verspreiden. De verschillende insecten fotografeerde Baloji in het Nationaal Museum van Lubumbashi. De zes andere afbeeldingen tonen luchtbeelden van Lubumbashi. Op die gezichten is er een brede lege streep, zonder bebouwing, te zien. Dit gebied diende om malaria tegen te gaan. Het scheidde het gebied waar vooral witte kolonialen woonden van het gebied dat door de zwarte bevolking werd bewoond. Er werden mensen gerekruteerd om insecten te vangen en te doden. Pas wanneer ze vijftig vliegen per dag vingen, kregen ze een loon.
4/5
Meer informatie over dit beeld

Oostende

Lili Dujourie hoeft geen introductie meer. Internationaal wordt haar oeuvre hoog gewaardeerd. Ze experimenteert als één van de eerste kunstenaars in de jaren 1960 met video in relatie tot performances. Doorheen de jaren heeft ze dia-installaties, video- en fotografische werken, collages en sculpturen in verschillende media gerealiseerd. Wat vertelt en verbergt het beeld? Kijken naar de werken van Lili Dujourie vraagt een engagement van de toeschouwer.
5/5
Meer informatie over dit beeld