Menu toggle

Juli zit erop, lang leve augustus! Met weer een heel mooi aanbod in onze musea, belooft het nog een culturele zomer te worden:

Meestertekeningen in het Arentshuis, Brugge

Tekeningen zijn tastbare getuigen van het creatieve proces van de kunstenaar. Geen kunstwerk of er gaat wel een voorbereidende tekening aan vooraf: van schilderijen, muur- en plafondschilderingen, beeldhouwkunst en prenten tot glasramen en edelsmeedwerk. Ze tonen de zoektocht en de voorbereidingen, vanaf het verzamelen van de eerste ideeën en motieven tot het uittekenen van het definitieve ontwerp op ware grootte. Tekeningen kennen dan ook een grote rijkdom aan technieken, formaten, functies, stijlen en afgebeelde onderwerpen. Het Prentenkabinet van Musea Brugge bewaart al jaren met veel zorg oude meestertekeningen van onder andere Frans Floris, Roelandt Savery, Ambrosius Francken, Govert Flinck, Jan van Mieris, Federico Zuccaro, Jacques Callot en Pierre Mignard. Deze fragiele werken worden tegen het UV licht beschermd en zijn normaal niet te zien en, maar voor deze collectiepresentatie worden ze heel uitzonderlijk tentoongesteld in het Arentshuis. (© Lukas - Art in Flanders, foto Dominique Provost)
1/5

this hard. this fast in Mudel, Deinze

Murielle Victorine Scherre (°1977, Gent) is de oprichtster en vrouw achter het lingerielabel la fille d’O. Ze richtte het op in 2003 om komaf te maken met alle commerciële, technische en esthetische beperkingen van de geldende modewereld. Gedurende de tijd dat het label in stijgende lijn naam en faam oogstte, verdiepte ze zich in de kunst van de fotografie. In beide werelden geldt voor haar slechts één ding: niets is onmogelijk. Net zoals in haar lingerielijn schuwt ze de controverse en innovatie niet. This hard. this fast toont de roekeloosheid en tegelijk compromisloze ruwheid van de mens op zich. De expo wordt aangevuld met werken van Félicien Rops, Léon Spilliaert, Marcel Mariën, Francisco Goya, James Ensor. (© aultreneveulxestre)
2/5

Eindwerken in Eperon d'Or, Izegem

De zomertentoonstelling van Eperon d’Or zet fris ontwerptalent in de kijker, met werk van studenten van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) in Sint-Niklaas en Syntra West in Roeselare. De afdeling Schoenontwerp van SASK, begeleid door ontwerper Anne Poesen, focust vooral op creativiteit en ontwerp. Met als resultaat verrassende en uiterst kleurrijke stukken. De avondopleiding Schoendesign van Syntra West Roeselare vertrekt dan weer vanuit de basis en leert eerst en vooral aan hoe schoenen gemaakt worden. In het derde jaar gaat meer en meer aandacht naar het design. Deze aanpak resulteert in mooie, maar vooral ook draagbare ontwerpen.
3/5

MSK & S.M.A.K. Heen & terug, MSK, Gent

Naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van het S.M.A.K. keren drie iconische werken in 2019 tijdelijk terug naar de plaats waar het intussen bijna 45 jaar geleden allemaal begon. Dankzij een groep vooruitstrevende kunstliefhebbers werd in 1975, in de bovenste zalen van het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK), een autonoom Museum voor Hedendaagse Kunst ingericht met Jan Hoet (1936-2014) als eerste conservator. Met voor Vlaanderen nooit geziene tentoonstellingen schreef hij hedendaagse kunstgeschiedenis. In 1999 gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: het Museum voor Hedendaagse Kunst krijgt een eigen onderkomen tegenover het Museum voor Schone Kunsten en gaat verder onder de naam S.M.A.K. 'The Aeromodeller' van Panamarenko (°1940) en 'Wirtschaftswerte' van Joseph Beuys (1921-1986) maakten in 1980 deel uit van de op dat moment uiterst actuele en pertinente overzichtstentoonstelling 'Kunst in Europa na ’68'. 'Le Décor et son double' van Daniel Buren (°1938) was in 1986 het enige werk uit de spraakmakende tentoonstelling 'Chambres d’amis' dat niet alleen in de stad maar ook in het museum zelf aanwezig was. Nog tot de herfst van 2019 zijn deze drie kunstwerken opnieuw te zien in de zalen van het MSK. (© MSK & S.M.A.K.)
4/5

Traverser / oversteken

Soms mag het wat meer zijn. Aan de hand van videoprojecties, installaties, sculptuur en textielelementen verbeeldt deze vierdelige expo imaginaire rituelen en ceremonies. Kunstenares Marie Hendriks liet zich hiervoor vrij inspireren door de verhalen, gebruiken en tradities van de Westhoek. De expositie wil het gemeenschappelijke culturele erfgoed in de kijker plaatsen, en is een samenwerking tussen vier musea van de grensoverschrijdende regio Westhoek, het Hopmuseum Poperinge, Bakkerijmuseum Veurne, Maison de la Bataille Noordpeene en Musée des Vendanges Hondschoote.
5/5