Menu toggle

Veldfles met muntschat

Deze veldfles met rond lichaam, met onregelmatige ovale doorsnede, tuitvormige monding en twee kleine bandvormige oortjes bevatte een aanzienlijk aantal zilveren Karolingische munten uit de 9de eeuw. Een zijde is afgeplat en vertoont een centrale draaiknop en concentrische draairibbels. Het object is aan beide zijden beschilderd met ijzerhoudende kleipap, die na bakking een vuilroodbruine kleur gekregen heeft. De afgeplatte zijde heeft een kruisvormig motief. De afgeronde zijde draagt een stervormig motief. De veldfles werd in november 1949 ontdekt bij werken langs de rijksweg Ertvelde- Zelzate, en bevatte 462 zilveren munten uit de Karolingische periode. Een deel ervan werd verdeeld onder de vinders. Het resterende deel van de munten behoort sinds 1955 tot de museumcollectie van devoorloper van het STAM in Gent.

 De zilveren munten, waaronder denarii en enkele obolen dateren grotendeels uit de regeerperiode van Lodewijk de Vrome (814-840), 15 exemplaren behoren tot de regeerperiode van Lotharius I (817-855), 40 exemplaren stammen uit de tijd van Karel de Kale (840-875) en 1 exemplaar uit de tijd van Odo (888 - 898). Uit Aquitanië zijn er vier munten uit de tijd van Pepijn I (817-838) en twee uit de periode van Karel de Kale (852-875). De munten zijn op verschillende plekken geslagen: in Gent en Brugge, maar ook in Parijs, Amiens, Reims, Lens, etc. 

In het algemeen worden deze producten tot de Rijnlandse keramiek gerekend. Uitsluitsel over de precieze productieplaats is er nog niet, hiervoor is nog een grondige studie en analyse van het baksel nodig.