Menu toggle

België, land van de wielrenners en wielertoeristen. In 1908 wordt de eerste editie van de Ronde van België verreden. Tot en met 1981 rijdt de wedstrijd jaarlijks uit, met uitzondering van de twee wereldoorlogen. Nadien kon de Ronde van België, als meerdaagse wedstrijd, niet meer opboksen tegen eendaagse wedstrijden, waar in de toenmalige Belgische wielercultuur veel meer nadruk op lag. In de 20 jaar die volgden, vond de Ronde slecht af en toe plaats. Pas vanaf 2002 wordt ze weer jaarlijks georganiseerd. Sinds 2013 staat deze wedstrijd bekend als de Baloise Belgium Tour en wordt ze eind mei verreden. Een editie voor vrouwen kwam er niet eerder dan 2012 onder de noemer Lotto Belgium Tour.

En omdat het Belgische feestdag is, een bloemlezing uit de mooiste historische foto's van de Ronde:

1911

In 1911 komt René Vandenberghe als winnaar uit de bus van de derde Ronde van België. Hij staat met de fiets en zegebloemen tussen het publiek. (Collectie KOERS, museum van de wielersport, Roeselare)
1/6
Meer informatie over dit beeld

1935

De Ronde van België passeert in de Menenstraat in Ieper in 1935. Fotograaf van dienst is Hector Dehaeck. Geboren in Roesbrugge in 1886 trekt hij na de eerste wereldoorlog naar Ieper. Van beroep is hij bakker, maar zijn grote passie is foto's nemen. En dat doet hij veelvuldig. (Collectie Stadsarchief Ieper)
2/6
Meer informatie over dit beeld

1936

Wanneer de Ronde een jaar later op de Grote Markt in Ieper passeert, is Dehaeck wederom van de partij. Hij is niet de man van de Grote Verhalen, wel van het kleine leven. In al zijn aspecten legt hij het dagelijkse leven vast.(Collectie Stadsarchief Ieper)
3/6
Meer informatie over dit beeld

1936

Ook in Brielen, een deelgemeente van Ieper, passeert de Ronde. (Collectie Stadsarchief Ieper)
4/6
Meer informatie over dit beeld

1937

De toeschouwers supporteren hevig, de wielrenner heeft nauwelijks plaats om te passeren. Ook hier is Dehaeck aanwezig om de opgewonden sfeer te capteren. (Collectie Stadsarchief Ieper)
5/6
Meer informatie over dit beeld

1947

Vijf renners ontsnappen aan het peloton in Bourg tijdens de derde rit van de Ronde van België, hoogstwaarschijnlijk in 1947. Het betreft Gilbert Caupain (wellicht in trui van RADAR), (Ghislain?) Leclercq, Albert Bodson, Lembourg (?) en Bogaert. (Collectie KOERS, museum van de wielersport, Roeselare)
6/6
Meer informatie over dit beeld