Menu toggle

Tegenwoordig moeten we onze liefde voor vrienden en familie vooral van op afstand tonen. Om onze bezoekers, sympathisanten, vrijwilligers en erfgoedgemeenschappen een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijden, toont het Bakkerijmuseum hier enkele van haar mooiste collectiestukken die verwijzen naar liefde en vriendschap. Een klein overzichtje…met liefde gemaakt!

Speculaasplank: Sinterklaas/huwelijksmakelaar

Sinterklaas staat tegenwoordig bekend als dé kindervriend. Hij is immers patroonheilige van de kinderen. Maar vroeger was Sinterklaas daarnaast ook beschermheilige van de geliefden. Hij stond vroeger bekend als een ' huwelijksmakelaar'. Vroeger werden speculaaskoeken met zijn beeltnis gegeven als huwelijks-of liefdeskoek.
1/5
Meer informatie over dit beeld

Speculaasplank: de vrijster

Deze speculaasplank stelt een vrijster voor. Op de achterkant staat een man afgebeeld, de vrijer. Vroeger wisselden jongens en meisjes deze koeken uit op kermissen. De figuren bezitten typische attributen. De mannen worden meestal afgebeeld met een hond, vis, een maarschalkstaf, een sabel, een geweer, een lans, een pijp, een paraplu en een sleutel. Deze zaken onderstrepen hun mannelijkheid. De vorm van het voorwerp of het gedrag van het dier zou refereren naar het mannelijk geslachtsdeel. De vogel, de kat, de bloem, de krans, de bloeiende boom, de tas, de mand, de waaier, de sjaal en het slot zijn typische vrouwelijke elementen waarmee de vrijsters afgebeeld staan. Bovendien worden de vrijers gekenmerkt door een groot bewerkt bovenlichaam en korte benen, de vrijsters door een kort bovenlichaam en een grote, druk versierde rok.
2/5
Meer informatie over dit beeld

Vollaard: brood als geschenk

Dit is een vollaard. Een vollaard is een brood uit een soort sandwichdeeg. Op dit brood lag steeds een patakon: een schijfje uit pijpaarde of gips. De vollaard werd vroeger als nieuwjaarsgeschenk gegeven aan de peter of meter. Een teken van vriendschap en liefde dus!
3/5
Meer informatie over dit beeld

Wafelijzer: huwelijksgeschenk

Wafelijzers werden vroeger vaak als huwelijksgeschenk gegeven. Dit tangwafelijzer werd gemaakt ter gelegenheid van een huwelijk. Het behoorde toe aan Hindrik Ramaker en Geese Raben die trouwden in 1926
4/5
Meer informatie over dit beeld

Ijsvorm: Duif als symbool voor zachtheid en liefde

Dit is een ijsvorm die een duif voorstelt. Duiven staan symbool voor zachtheid en liefde, de mannetje broeden bijvoorbeeld ook. Daarom worden de duif vaak gebruikt als symbool/versiering op bruidstaarten.
5/5
Meer informatie over dit beeld