Menu toggle

 In 2019 werden een 50-tal topstukken uit de collectie van het Bakkerijmuseum gefotografeerd en gedigitaliseerd in samenwerking met Lukas. Onder de topstukken behoren enkele schilderijen uit de reeks ‘Van Graan tot Brood’ van Jean-Baptiste Hongenae. De naam Jean-Baptiste Hongenae (1864-1930) doet wellicht geen belletje rinkelen. De schilder was eerder lokaal bekend in het Oostendse culturele leven. Hij maakte deel uit van de Cercle Artistique d’Ostende, een kunstenaarskring die voornamelijk amateurschilders verenigde. Hongenae behoorde eerder tot de betere amateurschilders. Hij was vermoedelijk actief als schilder tussen 1900-1920. Jean-Baptiste Hongenae en zijn werk geraakten in de vergetelheid maar verschillende van zijn schilderijen worden bewaard in museale of privécollecties. Op Erfgoedinzicht kan je zijn werken uit onze collectie ontdekken!

Het Zaaien

Het eerste schilderij uit de reeks ‘Van Graan tot Brood’ van Hongenae heet “Het Zaaien”. In dit schilderij domineert het landschap, de figuren hebben geen duidelijke contouren gekregen. Hier is dus vooral de handeling, het zaaien, de hoofdzaak.
1/5
Meer informatie over dit beeld

Het Oogsten

In het tweede schilderij uit de reeks, “Het Oogsten” staat het landschap en de activiteit op de voorgrond, de mensen erin zijn eerder bijzaak. Opvallend is dat één figuur opkijkt van zijn werk en vooruit zich staart: naar de schilder? Naar de toeschouwer? Naar andere figuren buiten beeld?
2/5
Meer informatie over dit beeld

Het Malen

Dit is het derde landschapsschilderij uit de reeks 'Van Graan tot Brood' van Jean-Baptiste Hongenae. We zien op dit schilderij twee molens, elk aan weerszijden van een rivier. Op de achtergrond zien we enkele figuren aan het water en op het water in een bootje. In de verte neemt de toeschouwer nog een paar windmolens waar. De twee grote molens op de voorgrond zijn standaardmolens.
3/5
Meer informatie over dit beeld

Het Bakken

Het Bakken is het vierde schilderij uit de reeks van 'Graan tot Brood'. Het schilderij stelt een atelier van een grote stadsbakkerij rond 1900 voor.
4/5
Meer informatie over dit beeld

Het Feestmaal

Dit is het laatste schilderij “De feestmaal” of “De Broodmaaltijd” uit de themareeks “Van Graan tot Brood” van de handvan Hongenae. Hier staat de consumptie van het brood centraal. We zien verschillende figuren aan een tafel. Het is een rijkelijke maaltijd met brood, kip, groenten champagne en wijn. Het is een bont allegaartje van figuren.
5/5
Meer informatie over dit beeld