Europastad Tielt is al sinds 1959 een pionier in Europese verbroedering. Wat begon aan een cafétoog als een leuk idee om de start van de zomer op te fleuren in 1958, groeide uit tot een jaarlijkse traditie van Europafeesten en vele Europese contacten.
Of wij deze zomer naar het buitenland op vakantie gaan, is niet langer een evidentie, maar een legertje vrijwilligers pakte deze winter gelukkig de inventarisatie van de Tieltse erfgoedcollectie aan. Honderden objecten, kunstwerken, relatiegeschenken werden geïnventariseerd, gefotografeerd en minutieus opgemeten (het volledige resultaat kan je bekijken op www.erfgoedinzicht.be/stadtielt).
Hun inzet maakt het ons nu mogelijk een gezond en veilig reisje door Europa aan te bieden!
We selecteerden interessante en originele zaken uit de Tieltse zustersteden, in combinatie met enkele markante verbindende relatiegeschenken uit nog verdere gewesten.
Boarden kan wanneer je maar wenst.
30 jaar verbroedering
In 1989 werd 30 jaar verbroedering tussen het Italiaanse Brunico of Bruneck, het Franse Brignoles, het Duitse Gross-Gerau en Tielt gevierd. Bruneck schonk voor dit jubileum een bord, dat bedrukt was met enkele historische plekken in de stad, zoals de Sint-Katharinakerk en het Schloss Bruneck, getooid met de stadswapens van de zustersteden.
Markant in deze ringverbroedering is het vergelijkbare profiel van deze steden. Het zijn alle vier landelijk gelegen stadjes met 15 à 25.000 inwoners. Ze vervullen een centrumfunctie voor een ruimere regio en hebben een rijk historisch verleden dat teruggaat tot de middeleeuwen, en in het geval van Brignoles, zelfs tot in de Romeinse tijd. Kort na 1989, werd het Poolse Szamotuly de vijfde zusterstad.
1/13
Brignoles
Dit charmante schilderijtje werd aan Tielt geschonken door het stadsbestuur van Brignoles in juli 1964 ter gelegenheid van 5 jaar jumelage. Het sfeervol landelijk tafereel in romantische stijl met hooimijten en schoven baadt in een warme avondzon. Merkwaardig genoeg doet het ons helemaal niet denken aan de Zuiderse sfeer van de Var (Provence – Alpes – Côte d’Azur), waar Brignoles gelegen is, maar veeleer aan ons eigen Vlaamse platteland.
Over de kunstenaar E. Frey is ons momenteel helaas niets bekend.
2/13
Gross-Gerau
Dit pittoreske tafereeltje stelt het centrum van zusterstad Gross-Gerau omstreeks 1700 voor. Centraal zou het Altes Rathaus van Gross-Gerau afgebeeld staan en rechtsboven zien we het stadswapen. Deze versie van het wapenschild dateert van voor de 19de eeuw toen een stadsmuur werd toegevoegd. Nader onderzoek leert dat het werkje gebaseerd is op de oude grafiek Das historische Rathaus in Gross-Gerau.
Het Rathaus werd gebouwd in 1578 en is in de loop der geschiedenis gespaard gebleven van schade of vernielingen. Vandaag heeft het Rathaus wel niet één, maar twee boogvormige ingangen aan de voorgevel en is er helemaal geen dubbele trap aan de zijgevel. Bovendien ontbreekt op de afbeelding het mooie torentje dat vandaag het Rathaus siert.
3/13
Bruneck
Onze derde zusterstad Bruneck in Zuid-Tirol, Italië, wordt vertegenwoordigd door een naïef schilderijtje met zicht op de rivier Rienz en het charmante baroktorentje van de kerk St. Katharina auf dem Rain. De kerk is samen met de stadswallen één van de blikvangers van Bruneck. De oorsprong van de kerk is het oudste godshuis van Bruneck, de Heilige Geest-kapel uit 1340. In 1675 wordt deze kapel omgebouwd tot een barokkerk gewijd aan Sint-Catherina. Na de stadsbrand van 1723 wordt het mooie ajuinvormige torentje in 1724 opgetrokken. Is het louter toeval dat dit torentje ons doet denken aan onze eigen Tieltse Hallentoren.
4/13
Szamotuly
In 1998 werden Tielt, Brignoles, Bruneck en Gross-Gerau officieel verbroederd met Szamotuly. Maar reeds veel vroeger waren er nauwe contacten met deze Poolse stad. Getuige hiervan dit eenvoudige houtreliëf dat in 17/10/1987 werd geschonken aan Tielt. Het stelt het oude torenkasteel van Halszka voor.
De zgn. Baszta Halszki werd in de 15de eeuw gebouwd als vestingtoren en kreeg omstreeks 1520 een residentiële functie. Het verhaal gaat dat prinses Elizaveta Ostrogska (1539-1582) , ook bekend als Elzbieta of Halszka, na turbulente huwelijksperikelen door haar echtgenoot Lukas III Gorka gedurende 16 jaar werd opgesloten in deze toren en dat zij bij publieke verschijningen een zwart masker moest dragen. Vandaar haar bijnaam de zwarte prinses.
5/13
In zuiderse sferen
Relatiegeschenken bestaan vaak uit huisraad. Borden, servies, vaak tinnen, enz.
Deze met de hand beschilderde faienceschaal werd in 1985 geschonken aan Tielt ter gelegenheid van de 56ste Foire de Brignoles. De zomerse sfeer van het Provencaalse, mediterrane landschap rond Brignoles wordt uitstekend opgeroepen. Ruik je ook de lavendel?
6/13
Internationale sportwedstrijden in Tielt
Jumelage heeft ook zijn sportieve zijde. De Europese verbroedering heeft meermaals tot internationale sportcompetities in Tielt geleid. De VfR Gross-Gerau was meermaals te gast in Tielt en liet er een vlaggetje achter.
VfR staat voor Verein für Rasenspiele, wat betekent Vereniging voor Grassporten. De vereniging werd al opgericht in 1916 en was aanvankelijk ruimer opgevat dan een voetbalclub. Toch was ze in zijn categorie niet onsuccesvol: de voetbalploeg werd in 1969, 1970 en tijdens het seizoen 1971/72 in zijn categorie A-Klassemeister.
7/13
Dolomietensteen uit het Pustertal
Een jumelage levert soms zeer merkwaardige objecten op. Zusterstad Bruneck is de hoofdplaats van het Pustertal in Zuid-Tirol. Het Turistikkomitee Pustertal bezorgde een stuk Echter Dolomitenstein aan de Tieltse delegatie.
De ligging van het Pustertal, op een boogscheut van Oostenrijkse Oost-Tirol heeft de stad een bijzonder complexe geschiedenis opgeleverd. In zekere zin is het Italiaanse Pustertal wat de Hoge Venen in België zijn: prachtige natuur, grote toeristische aantrekkelijkheid en een complexe geschiedenis door hun strategische ligging.
8/13
Dansend koppel in folklorekledij
Verbroederen is dansen, vaak in typische folklorekledij, in allerlei stoeten. Dit dansende koppeltje in keramiek is een herinnering aan de vele Europafeesten en in het bijzonder aan de Europatage van Bruneck in 1977. Optredens van lokale muziek- en dansgroepen in de vele stoeten zijn altijd een belangrijke motor geweest in de Europese verbroedering. De vele muzikanten en dansers bleven vaak ook in gastgezinnen logeren, waardoor typische deuntjes en folkloristische dansstijlen ook makkelijk uitgewisseld konden worden.
9/13
Spel zonder grenzen
Sommige relaties van het Tieltse Europacomité reikten verder dan de zustersteden. Op een bepaald moment in de jaren zeventig werd het immens populaire TV-programma Spel zonder grenzen overgedaan tijdens de Europafeesten. Onder meer het stadje Castro Marim uit het district Faro, gelegen aan de Zuid-Portugese Algarvekust, werd geregeld uitgenodigd tijdens de Europafeesten.
Gebouwd rond een op een heuvel gelegen kasteel uit de 12de eeuw en omschrijft dit havenstadje van 7.000 inwoners zich als Uma Terra com Historia. Aan de overkant van de rivier Guardiane ben je zo in Spanje. Castro Marim bestond reeds tijdens de Romeinse periode en organiseert eind augustus de Dias Medievais. Of hoe een kleine medaille ons bijna onze koffers doet pakken…
10/13
Transatlantische verbroedering
De verbroedering houdt in Tielt vaak niet op bij Europese grenzen. Zelfs de Atlantische Oceaan hield Tielt niet tegen in haar contacten. Begin augustus 1984 krijgt Tielt bezoek van de Pelham Panthers, de jeugdvoetbalploeg van Pelham, New York, USA. Pelham is een voorstad met ca. 12.500 inwoners van New York. Deze gemeente is uitstekend gelegen voor pendelaars naar de wereldstad, circa 14 mijlen (23 kilometer) ten noordoosten van het centrum van Manhattan.
11/13
Oosterse verbroedering
In 1980 betuigden mister Shaw en Shin uit de provincie Taipei (Taiwan) hun Everlasting Friendship aan Tielt. Waarom Tielt die eer te beurt viel, is ons momenteel nog niet helemaal duidelijk, maar Juifang duikt nog op in de erfgoedcollectie.
Dit voormalig mijnstadje aan de noordoostkust van Taiwan bestond reeds als een nederzetting van negen families op een steile heuvelrug bij het begin van de Chinese Qing-dynastie (1644-1912). Eind 19de eeuw ontstond er door de vondst van goud een ware goldrush naar Juifang. Door zijn prachtige ligging op een bergrug met zicht op de oceaan en zijn gezellige traditionele theehuizen, is Juifang vandaag een toeristische topbestemming. Het wordt zelfs het Santorini van Taiwan genoemd.
12/13
Verbroedering met feest en drank
Een verbroedering zonder feest en drank is zijn naam niet waardig! In de erfgoedcollectie steken dan ook heel wat bierkruiken, glazen, enz.
Ter gelegenheid van 20 jaar jumelage verspreidde Gross-Gerau deze gezellige, traditionele drinkbekers. Voor bierfeesten moet men niet per se naar Beieren en Munchen gaan!
13/13