Menu toggle

De  Ronde van Vlaanderen vormt al  enkele decennia hét hoogtepunt van het Vlaamse wielervoorjaar. Wie wint in Vlaanderens Mooiste weet zich verzekerd van een plaats in de geschiedenisboeken. KOERS. Museum van de Wielersport telt een fraaie verzameling aan objecten en foto's die elk op hun beurt een stukje historie van deze wedstrijd (°1913)  belichten.

De wimpel van Leon

Dit vlagje van Sportwereld behoorde toe aan Léon Van den Haute, directeur van de gelijknamige krant, en werd gemonteerd op een volgwagen. Samen met Karel Van Wijnendaele lag Van den Haute (1887-1931) aan de basis van de Ronde van Vlaanderen. In 2012 werd dit kleinood geschonken door de nabestaanden van Van den Haute tijdens hun bezoek aan het Museum van de Wielersport.
1/15

Een monument voor Koarle

Sportwereld-hoofdredacteur Van Wijnendaele (°1882) bleef tot aan zijn dood in 1961 hét boegbeeld van de Ronde van Vlaanderen. Op zaterdag 4 april 1964 – daags voor de Ronde – werd een gedenksteen met borstbeeld van Van Wijnendaele onthuld in de Ronde van Vlaanderen-straat, boven op de Kwaremont. Sindsdien passeert het Rondepeloton er met de regelmaat van de klok.
2/15

Start in Wetteren

Affiche van de Ronde uit 1938, toen nog met start in Gent en aankomst in Wetteren. Gent bleef vertrekplaats tot in 1976, nadien volgde Sint-Niklaas. Tussen 1998 en 2016 trok het Ronde-peloton zich op gang in Brugge. Sinds 2017 start Vlaanderens Mooiste in Antwerpen. Wetteren fungeerde van 1928 tot en met 1961 als aankomstplaats. Prominent in beeld op de affiche: Sigaretten Belga, in die dagen sponsor van grote en kleine wielerwedstrijden te lande.
3/15

De hattrick van Buysse

Ingekaderde promo-affiche van en voor het Belgische fietsmerk Thompson. Kopman Achiel Buysse (1918-1984) won (in contrast met wat op de advertentie vermeld staat) drie keer de Ronde: in 1940, 1941 en 1943. In 1940 reed Buysse nog niet voor Thompson, maar wel voor het Franse concurrerende Dilecta. Tweemaal wint hij voor eigen publiek in Wetteren, éénmaal in het Gentse Kuipke. In tegenstelling tot tijdens de Eerste Wereldoorlog moest het wielerpubliek zich niet tevreden stellen met ersatzedities, en kon de Ronde nu wel elk jaar 'echt' georganiseerd worden.
4/15

Briek Schotte, Mister Ronde van Vlaanderen

Actiefoto uit de Ronde van Vlaanderen 1946. Belgisch kampioen Rik Van Steenbergen (links) en Briek Schotte (rechts) hebben dan al elk één editie van de Ronde gewonnen. In 1946 trekt Van Steenbergen aan het langste eind. In 1948 weet ook Schotte voor een tweede keer te winnen. Schotte verschijnt in totaal 20 keer aan de start van de Ronde en overlijdt op 4 april 2004, de dag van... de Ronde.
5/15

Feesteditie

In 1952 viert Karel Van Wijnendaele zijn zeventigste verjaardag en is Sportwereld, de krant van Koarle, veertig jaar jong. De winnaar van Vlaanderens Mooiste wordt daarom beloond met een unieke trui. Al is het enkel Roeselarenaar Lucien Victor, winnaar van de editie bij de liefhebbers die zo’n trui krijgt. Roger Decock, de beste in de Ronde voor profs dat jaar, moet het stellen met een boeket bloemen.
6/15

Buitenlandse concurrentie

Affiche van de Ronde uit 1956. Met drie opeenvolgende zeges (1949-1950-1951) van de Italiaan Fiorenzo Magni wordt begin de jaren vijftig duidelijk dat een Belgische zege – in tegenstelling tot voor de Tweede Wereldoorlog – geen evidentie meer is. Anno 1956 worden de Zwitser Hugo Koblet samen met de Fransman Roger Hassenforder en Fred De Bruyne genoemd als de grote favorieten. Het is echter de Fransman Jean Forestier die dat jaar met de zege zal gaan lopen.
7/15

De triple van Eric Leman

Zegelinten Eric Leman. Leman won drie keer de Ronde (1970, 1972, 1973) en kreeg na elk van zijn zeges een lint overhandigd. Leman is na Achiel Buysse en Fiorenzo Magni de derde renner die er in slaagt om driemaal de Ronde te winnen. Na hen volgen nog Johan Museeuw en Tom Boonen.
8/15

Godefroot tien jaar later

Ronde van Vlaanderen 1978. Winnaar Walter Godefroot wordt net als runner-up Michel Pollentier geïnterviewd op het aankomstpodium. Tien jaar na zijn eerste zege is Godefroot opnieuw de beste in de Ronde.
9/15

Op één

Volgersbord uit 1980. Traditioneel krijgt de volgwagen van de koersdirecteur het nummer 1. Het Nieuwsblad-Sportwereld is in 1980 nog altijd organisator. In 2008 neemt Flanders Classics (Woestijnvis – Wouter Vandenhaute) de rol van organisator over van Corelio (de mediagroep die onder andere eigenaar is van Het Nieuwsblad).
10/15

Martens op kousevoeten

Vrijbuiter René Martens ruikt tijdens de Ronde van 1982 zijn kans op de Muur en gaat er alleen vandoor. In de achtergrond is de organisatie zoek en kijken de favorieten naar elkaar. Martens blijft voorop en wint in deze schoenen, voor Eddy Planckaert en Rudy Pevenage.
11/15

Leeuw Museeuw

Na de aankomst van de Ronde van Vlaanderen 1997 staat Johan Museeuw vanuit de wagen de pers te woord. Museeuw moet zich dat jaar tevreden stellen met een 13e plaats. De Deen Rolf Sörensen pakt de bloemen. Een jaar later toont 'de Leeuw van Vlaanderen' zich wel de beste en wint voor de derde keer. Hiermee evenaart hij het record van Achiel Buysse, Fiorenzo Magni en Eric Leman.
12/15

De solo van Stijn

Op 30 kilometer van de streep in Meerbeke pakt Belgisch kampioen Stijn Devolder op deze Specialized S-Works Tarmac SL 2 uit met een beslissende versnelling. De Belgische kampioen houdt de verzamelde tegenstand achter zich en soleert in 2009 naar de overwinning. Op het einde van het seizoen krijgt Devolder de fiets cadeau van zijn ploeg. Vader Rik steekt andere wielen en toert op zondag rond met dit pareltje.
13/15

Shirt met valsporen

Trui van Jurgen Roelandts, gedragen tijdens de Ronde van Vlaanderen 2014. Op de kasseien van Kerkgate in Mater gaat de kopman van Lotto-Belisol hard tegen de grond. Door een schouderblessure en een gapende wonde aan de arm moest Roelandts al vroeg het strijdtoneel verlaten. De valsporen op het shirt blijven stille getuigen van die voortijdige aftocht.
14/15

De Ronde voor vrouwen

In 2020 zou de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen aan haar 17e edtitie toe zijn. Op de erelijst prijkt met Grace Verbeke (2010) tot nu toe slechts één Belgische. De Ronde voor vrouwen - sinds 2016 deel uitmakend van de UCI Women's World Tour - telt doorgaans om en bij de 155 km en circa tien hellingen in de Vlaamse Ardennen. Start en aankomst liggen in Oudenaarde.
15/15