Menu toggle

In 2020  ging Dwars door Vlaanderen dubbel feest vieren. Niet alleen stond haar 75ste editie op het programma; de wedstrijd werd 75 jaar terug ook voor het eerst verreden. In oorsprong werd Dwars door Vlaanderen als Dwars door België verreden en was het tot 1965 een tweedaagse. In 2000 wijzigde de naam naar Dwars door Vlaanderen. Tien jaar later werd Dwars door Vlaanderen opgenomen onder de koepel voorjaarsklassiekers van  Flanders Classics. Sinds 2017 draagt DDV het WorldTour-label en is het definitief uitgegroeid tot een klassieker. 

Van Steenbergen opent de erelijst

In 1945 organiseert wielerclub Waregem Vooruit voor het eerst Dwars door België, de voorloper van het huidige Dwars door Vlaanderen. Het bestuur wil eigenlijk een tweedaagse organiseren, maar moet door een bijzonder goed gevulde koerskalender vrede nemen met een eendagskoers. Nadat een dag eerder Brussel - Sint-truiden wordt verreden, rijdt het peloton op 31 augustus 1945 van Sint-Truiden naar Waregem. Rik Van Steenbergen wordt de eerste winnaar en opent de erelijst!
1/16

De Limburgse connectie

Na de eerste editie wordt in 1946 opnieuw samengewerkt met Sint-Truiden. Ditmaal wordt een heuse tweedaagse georganiseerd. Maurice Desimpelaere wint die eerste tweedaagse. In haar geschiedenis werkt het bestuur in totaal met drie Limburgse steden samen. Naast Sint-Truiden zijn dat Genk (1949 en 1964) en Eisden (1950-1957). Waregem Vooruit kan in deze steden telkens een beroep doen op de lokale overheid en plaatselijke wielerclubs.
2/16

Rondelé dagwinnaar in Waregem

In 1948 wordt Dwars door België eenmalig verreden tussen Waregem en Spa. Op twee dagen tijd krijgt het peloton 475 kilometer voor de wielen geschoven. Op zaterdag gaat het via Ninove, Halle, Nijvel, Namen, Hoei en Luik tot in Spa. Daar kunnen de renners zich volgens de krant Het Volk 'wassen in de stadsbaden (zeep inbegrepen).' Op zondag trekt het peloton opnieuw Dwars door België tot in Waregem. Marcel Hendrickx wint in Spa, Florent Rondelé is de beste in Waregem. Het is echter André Rosseel die het meeste regelmaat aan de dag legt en eindwinnaar wordt.
3/16

De Waalse connectie

Tussen 1958 en 1963 vindt Waregem Vooruit met Ciney een nieuwe partner in Wallonië. Daar vinden de renners een onderkomen bij de plaatselijke Broeders der Christelijke Scholen. Volgens de krant Het Volk kunnen de renners daar in 1961 terecht in 'sobere maar fraaie kamertjes met al het nodig gerief.' Na afloop van de etappe Waregem-Ciney worden de renners uitgenodigd 'in de keurig verzorgde refter waarvan de wel voorziene tafels opgesmukt waren met bloemen.' Een dag later kan het Waregemse publiek zich in afwachting van het peloton opwarmen aan een koers voor onafhankelijken en een criterium voor dames.
4/16

Criterium voor dames

In 1961 wordt voor het tweede jaar op rij een afwachtingscriterium voor dames georganiseerd. In 1960 is de Luxemburgse Elsy Jacobs de beste. Zij wint voor Belgisch kampioene Victoire Van Nuffel.
5/16

Geen Merckx op de erelijst

De finale van Dwars door België 1966 kent een tumultueze afloop. In de eindspurt komt Walter Godefroot ten val en glijdt letterlijk over de meet, terwijl Eddy Merckx als eerste over de finish komt. De jury oordeelt echter dat Merckx Godefroot hinderde en op die manier ten val bracht. Merckx wordt gedeclasseerd, Godefroot krijgt de zege toegewezen. Eddy is furieus en zweert nooit meer terug te keren naar Waregem. Zo kent Dwars door België geen Merckx op de erelijst...
6/16

Ophef in Waregem

Na de aankomst van de editie in 1966 lopen de gemoederen hoog op. Voor- en tegenstanders staan quasi neus-aan-neus. Eddy Merckx bevindt zich middenin het gewoel.
7/16

Trofee Walter Godefroot

Trofee Walter Godefroot, daterend van 1968. Twee jaar na zijn eerste zege in Dwars door België wint de Drongenaar voor de tweede keer in Waregem.
8/16

Geen koers in 1971

Crisis bij Waregem Vooruit in 1971. De Belgische Wielerbond plant op de dag van Dwars door België ook een wedstrijd in het Waasland. Bovendien wordt die dag ook het Lentecriterium in Frankrijk én de Amstel Gold Race in Nederland verreden. De organisatie vreest het massaal uitblijven van toppers aan de start en kiest eieren voor haar geld. Liever geen Dwars door België dan enkel maar B-renners aan de start. Op de erelijst gaapt na Daniël Vanryckeghem (1970) en voor Marc Demeyer (1972) daarom een lege plaats.
9/16

Het rijke palmares van Waregem Vooruit (1/2)

Waregem Vooruit heeft naast Dwars door België/Vlaanderen nog enkele opvallende organisaties op haar naam staan. Zo was het onder impuls van deze wielerclub dat het WK in 1957 in Waregem werd georganiseerd. Het pas aangelegde sportstadion (het huidige Regenboogstadion, thuishaven van voetbalploeg Zulte Waregem) doet dienst als aankomstzone. Bij de profs wordt Rik Van Steenbergen (voor de derde keer al) wereldkampioen. Deze pin werd gedragen door officials van de Belgische Wielerbond.
10/16

Het rijke palmares van Waregem Vooruit (2/2)

In 1966 en 1989 vond het BK in Waregem plaats, met dank aan Waregem Vooruit. Anno '66 was Guido Reybrouck de beste. Ter voorbereiding voor het BK in '89 wordt het parcours van Dwars door België (en de affiche) dat jaar stevig geënt op de omloop voor het kampioenschap. In Dwars door België is Dirk De Wolf dat jaar de beste. Tijdens het BK toont Carlo Bomans zich de snelste.
11/16

Unieke dubbelslag voor Hoffman

In 2000 wijzigt het bestuur de naam van haar wedstrijd van Dwars door België naar Dwars door Vlaanderen. De koers passeert niet langer door Wallonië en verlegt haar zwaartepunt naar de Vlaamse Ardennen. Tristan Hoffman heeft door die naamswijziging een unieke plaats op de erelijst van Dwars door Vlaanderen. Hij is de namelijk de enige renner die zowel de versie onder de naam Dwars door België (1996 - foto) als Dwars door Vlaanderen (2000) weet te winnen.
12/16

Thuiskomen in Roeselare

In 2007 fungeert Roeselare voor het eerst als startplaats van Dwars door Vlaanderen. Na een eerste contractverlenging volgde een tweede en een derde. Zo zal Roeselare, Hoofdstad der Wereldkampioenen en thuishaven van KOERS. Museum van de Wielersport, in 2021 al voor de veertiende keer startplaats zijn van deze intussen tot een klassieker uitgegroeide wedstrijd. Net als in 2019 zullen ongetwijfeld opnieuw een reeks kampioenen van start gaan in Roeselare!
13/16

Dwars door Vlaanderen voor vrouwen

In 2012 wordt voor het eerst een vrouweneditie van Dwars door Vlaanderen verreden. Eerst onder de naam GP Stad Waregem, later effectief als Dwars door Vlaanderen voor vrouwen. Met deze bijkomende wedstrijd wil het bestuur tegemoet komen aan de stijgende belangstelling voor vrouwenwielrennen. De erelijst kleurt bijna volledig Nederlands: enkel de Finse Lotta Lepistö onderbreekt het lijstje.
14/16

Het paard van Lampaert

Anno 2017 maakt West-Vlaming Yves Lampaert het mooie weer in Dwars door Vlaanderen. Lampaert werkt de hele dag in dienst van kopman Philippe Gilbert. In de finale ruikt hij zijn kans als Gilbert na een mislukte aanval even de benen stilhoudt. Lampaert gaat er vandoor, wint solo in Waregem en mag op het podium pronken met een pluchen paard. Na afloop bespreekt de winnaar het koersverloop in een intussen bijna legendarisch geworden interview met Renaat Schotte: 'Pedersen gaf er nog een enorme skeute op waardoor ik serieus mijn tenen moest uitkuisen om er te kunnen bijblijven. Maar hij had onderweg een beetje te veel toten getrokken!'
15/16

Jubileumboek

Naar aanleiding van het (intussen uitgestelde) jubileum schreef KOERS. Museum van de Wielersport op vraag van de organisatie een overzichtswerk met de geschiedenis van deze wedstrijd. Het resultaat is een 150 pagina's tellend boek met een mix van historische verhalen, petite histoire, portretten van tweevoudige winnaars en uniek beeldmateriaal. Eind 2019 werd dit boek voorgesteld in KOERS, onder leiding van Michel Wuyts en in het bijzijn van een reeks oud-winnaars.
16/16