Menu toggle

Koers is beleving.

Het is het credo van de E3 Harelbeke. De organisatie achter 'de E3' vaart een originele, onafhankelijke koers en draagt innovatie hoog in het vaandel. Ze maken er een traditie van steeds weer te verrassen. Met spraakmakende banners, een attractief randprogramma of de introductie van een nieuwe ‘col’.

Naar aanleiding van het aflasten van de wedstrijd nodigt KOERS je uit om te grasduinen in het verleden van de wedstrijd.

 

Schotje wint in Harelbeke

Op zaterdag 3 mei 1958 wordt voor het eerst Harelbeke-Antwerpen-Harelbeke verreden, de verre voorloper van de E3 Harelbeke. Waregemnaar Armand Desmet wint die eerste editie. Een jaar later is Norber 'Schotje' Kerckhove de beste. Zijn bijnaam verwees naar Briek Schotte. Norbert was niet alleen supporter van Briek, hij zat ook zoals Schotte op de fiets.
1/16

FAEMA-trui van Norbert Kerckhove

De Meulebekenaar reed tussen 1956 en 1960 voor de beruchte Rode Brigade.
2/16

Keizer van Herentals, God in Harelbeke

Een koers wordt pas een grote koers als de grote kampioenen er zegevieren. In Harelbeke gebeurt dat voor het eerst in 1964, als Belgisch kampioen Rik Van Looy wint. Ook in 1965, 1966 en in 1969 wint Van Looy. En daar zijn vele Harelbeekse supporters heel tevreden mee. 'Rik Van Looy was god in Harelbeke', schreef de pers. De in Herentals geboren Van Looy had zelfs een eigen supporterslokaal in Harelbeke.
3/16

Supporterspet Rik Van Looy

De in Grobbendonk geboren Rik Van Looy was gigantisch populair in Vlaanderen (en daarbuiten). Met dit soort petjes lieten supporters hun voorkeur voor deze of gene renner blijken.
4/16

E3, een naam met symboolwaarde

Harelbeke-Antwerpen-Harelbeke wordt in 1967 ook voor het eerst de E3-Prijs genoemd. Dat heeft alles te maken met de komst van de gelijknamige snelweg, die min of meer parallel loopt met de eerste 100 km van de wedstrijd. Met de naam 'E3-Prijs' willen de organisatoren van wielerclub Hand in Hand zich profileren als een dynamische club, die volledig meegaat in het vooruitgangsoptimisme dat leeft in de Golden Sixties.
5/16

Mirakelman Hutsebaut

In 1972 verrast nobele onbekende Hubert Hutsebaut vriend en vijand in Harelbeke. Hutsebaut is samen met grootheden Walter Godefroot en Eddy Merckx onderweg, maar weet zich in de eindspurt toch sneller dan deze toppers. En zo staat er geen Godefroot of Merckx op de erelijst in Harelbeke...
6/16

Trofee E3 Harelbeke, Hubert Hutsebaut

Na zijn zege in Harelbeke kreeg Hutsebaut deze trofee overhandigd. Deze trofee is te zien in de vaste opstelling van KOERS.
7/16

Trouwcadeau voor de sponsor

Uitgerekend op de dag dat Pierre Lano, in 1978 cosponsor van wielerploeg Flandria, in Harelbeke in het huwelijk treedt, wordt de E3 Harelbeke verreden. Om de sponsor te plezieren, wint er best een renner uit de Flandria-Lano-Velda stal. Freddy Maertens is die dag de beste en mag het kersverse echtpaar feliciteren als winnaar.
8/16

Volgersbord Lano-Flandria

Volgersbord van de Flandriaploeg uit 1978, afkomstig van ploegmecanicien Willy Quackelbeen.
9/16

Afwachtingskoers

Tussen 1967 en 1983 organiseert wielerclub Hand in Hand naast de E3 Harelbeke nog een tweede wedstrijd voor beroepsrenners. Op die manier weet Harelbeke zich verzekerd van alle aandacht, gezien de Belgische wielerbond meer dan twee koersen op één dag verbiedt. Deze afwachtingskoers werd verreden onder de naam 'Harelbeke-Poperinge-Harelbeke' en had de Kemmelberg en de Rode en de Zwarte Berg als scherprechters.
10/16

De vader van Tom

André Boonen is vooral bekend als de vader van. Boonen senior was zelf profrenner tussen 1979 en 1984. In 1984 rijdt hij voor de Eurosoap-ploeg. In '82 boekt hij met Harelbeke-Poperinge-Harelbeke zijn mooiste zege.
11/16
Meer informatie over dit beeld

De eerste keer van Michel Wuyts

Anno 1991 debuteert ene Michel Wuyts (hier op de foto met E3-boegbeeld Jacques Coussens in 2012) tijdens de E3 Harelbeke als verslaggever op de motor. Nadat hij eerder al losse weekendopdrachten voor de BRTN vervulde, wordt Michel in het voorjaar van ’91 gepolst om de rol van man-op-het-terrein te vervullen tijdens de Ronde van Vlaanderen. Bij wijze van oefening debuteert Wuyts echter al tijdens de E3 Prijs in Harelbeke. Op die manier ziet hij de Duitser Olaf Ludwig van op de eerste rij winnen.
12/16

Recordhouder Boonen

In 2012 wint Tom Boonen voor de vijfde keer in Harelbeke. Daarmee doet hij beter dan Rik Van Looy, die vier keer wist te winnen. Om die recordzege te vieren, overhandigt het bestuur deze speciale gelegenheidstrui aan Boonen op het startpodium in 2013.
13/16

Trofee E3 Harelbeke, Tom Boonen

Tom Boonen mocht met dit kunstwerk pronken na zijn vijfde zege in de E3, in 2012. Net als de trofee van Hutsebaut is dit object te zien in KOERS.
14/16

Excentrieke Klassieker

Naar aanleiding van de 60ste editie van de E3 Harelbeke in 2016 wordt een jubeliumboek geschreven door KOERS. Museum van de Wielersport (toen nog Wielermuseum Roeselare). In het boek wordt aan de hand van foto's en objecten stilgestaan bij alle edities. Het boek telt 144 pagina's en verscheen bij uitgeverij Bibliodroom.
15/16

Kampioen zijn is plezant, zeker in Harelbeke

Het bestuur van de E3 maakt er sinds 2009 een traditie van om steevast met een originele affiche uit te pakken. In 2020 sieren Patrick Lefevere, Johan Museeuw, Peter Van Petegem, Eddy Planckaert, Greg Van Avermaet en Freddy Maertens verkleed als De Kampioenen de affiche. Helaas wordt de E3 net als het gros van de Vlaamse voorjaarskoersen in 2020 geschrapt omwille van het coronavirus.
16/16