Menu toggle

Gedwongen thuis zitten, een ramp?!

Misschien is het ook een gelegenheid om wat vroeger dan andere jaren te starten met de lenteschoonmaak.

Eperon d’Or brengt vergeten huishoudborstels in herinnering.

 

Ontdek hier volledige collectie van Eperon d'Or…

Boenborstel voor parketvloer

De sjieke houten parketvloer had de nodige zorgen nodig. Een bijna dagelijkse poetsbeurt was noodzakelijk. Niet getalmd: deze mooie boenborstel bond je aan je voeten en je schaatste er mee over het parket!
1/6
Meer informatie over dit beeld

Stofborstel voor achter de kasten

Hoe maak je in godsnaam de achterzijde van een kast die tegen de muur aan staat schoon? Deze platte borstel met lange steel is de oplossing voor je probleem!
2/6
Meer informatie over dit beeld

Tapijtborstel

Geen gewone, laat staan robotstofzuigers. Alles moest met de hand ontstoft worden. Vandaar dat er tapijt- zetel- en gordijnborstels waren.
3/6
Meer informatie over dit beeld

Zilverborstel

Zilveren schalen, kommen, kannen en couverts behoorden tot de gewone huisraad van de rijkere klasse. Om het zilver mooi glanzend te houden werd het dienstpersoneel verschillende keren per jaar aan de ‘zilverkuis’ gezet. Met een fijn borsteltje geraakte men tot in de kleinste groefjes.
4/6
Meer informatie over dit beeld

Kachelborstel

Ook de kolenkachel kreeg na een winter stoken een grondige schoonmaakbeurt. De verbanding van steenkool geeft veel stof en roet in de woonkamer. De kachel zelf zag er daardoor ook dof uit. Met kachelzwartsel, een mengsel van grafiet en lijnolie, maakte men het gietijzer opnieuw glanzend. Het aanbrengen en oppoetsen gebeurde met een vod of een borstel.
5/6
Meer informatie over dit beeld

Anker met dubbel stokgat

Stevig de vloer schrobben of het groen van je terras schuren? Kies dan zeker voor een ankertje! Deze schuurborstel vind je nog hier en daar te koop. Het is een duurzame borstel met een houten montuur en plantaardige vezels . Wat de borstel die je vandaag koopt niet heeft, is het dubbele stokgat. Na veelvuldig gebruik slijten de vezels immers af aan één zijde. Als je dan de steel naar de andere kant verplaatst, kan je ook de vezels aan die zijde gebruiken! De borstel werd echt op gebruikt!
6/6
Meer informatie over dit beeld