Menu toggle

Iedereen heeft allicht nog herinneringen aan het opzeggen van haar/zijn nieuwjaarsbrief. Deze nieuwjaarsbrieven werden op school geschreven. De allerkleinsten, die nog niet konden lezen, leerden hun briefje uit het hoofd opzeggen. Brieven aan ‘lieve mama en papa’ of ‘lieve meter’, ‘lieve opa’….. en dan volgde een versje of een tekst. Vaak eindigde deze brieven met ‘uw kleine kapoen’ of ‘uw lief dochtertje’….

En die brieven werden geschreven op papier met voorgedrukte tekeningen: bloemen, sneeuwlandschappen of religieuze beelden. In de collectie van vzw De School van Toen zitten enkele honderden van die nieuwjaarsbrieven. De oudste dateert van 1 januari 1886.

Onlangs zijn we gestart met het invoeren van de beschrijvingen zodat u ze kan bekijken op www.erfgoedinzicht.be.

nieuwjaarsbrief, 31december 1885

De oudste brief in onze collectie is van Marie aan haar ouders. Haar brief is in het Frans geschreven in Machelen.
1/8

nieuwjaarsbrief, 1 januari 1908

Heel wat van die oude nieuwjaarsbrieven in onze collectie zijn in het Frans geschreven, maar Gustaaf schreef de brief aan zijn ouders in het Nederlands.
2/8

nieuwjaarsbrief, 1 januari 1955

Veel brieven werden geschreven op papier met opdruk. Maar kinderen tekenen, schilderen of plakken ook vaak hun eigen brief. Vóór de jaren 60 van de vorige eeuw werd er weinig of niets overgelaten aan de creativiteit van het kind. De opdracht bestond erin de plakfiguurtjes keurig op de voorgetekende steeltjes te plakken en er zorg voor te dragen dat het werk vooral netjes bleef. Misschien mocht je de figuurtjes wel zelf uitzoeken… maar zelfs dat is niet zeker.
3/8
Meer informatie over dit beeld

nieuwjaarsbrief, 1 januari 1956

Dit is de nieuwjaarsbrief van Hilda aan haar mama en papa. Vóór de jaren 60 van de vorige eeuw werd er weinig of niets overgelaten aan de creativiteit van het kind. De opdracht bestond erin de plakfiguurtjes keurig op de voorgetekende steeltjes te plakken en er zorg voor te dragen dat het werk vooral netjes bleef. Misschien mocht je de figuurtjes wel zelf uitzoeken… maar zelfs dat is niet zeker.
4/8
Meer informatie over dit beeld

nieuwjaarsbrief, 1 januari 1954

Heel vaak staan er religieuze afbeeldingen op de nieuwjaarsbrieven. Deze tekening kadert nog duidelijk in het ‘koloniale tijdperk’ van België, toen missiewerk nog een belangrijke taak te vervullen had. Dit is de nieuwjaarsbrief van Jacqueline Van Severen aan haar peter.
5/8
Meer informatie over dit beeld

nieuwjaarsbrief, 1 januari 1953

Dit is de nieuwjaarsbrief van Roger Matthijs aan zijn meter. Katholiek Vlaanderen heeft de neogotiek altijd omarmd en is ze als haar huisstijl blijven gebruiken. Vandaar dat we deze versieringen op nieuwjaarsbrieven uit het katholieke scholennet terugvinden tot diep in de 20ste eeuw.
6/8
Meer informatie over dit beeld

nieuwjaarsbrief, 1 januari 1953

Dit is de nieuwjaarsbrief van Etienne Hessens aan zijn ouders.
7/8
Meer informatie over dit beeld

nieuwjaarsbrief, 1 januari 1955

Dit is de nieuwjaarsbrief van Micheline aan haar ouders. Deze bloemen lijken op het eerste gezicht een beetje ‘out of season’ op een nieuwjaarsbrief, maar viooltjes en vergeet-mij-nietjes komen heel vaak terug omwille van hun symbolische waarde.
8/8
Meer informatie over dit beeld