Menu toggle

Al 522 jaar zorgt de Halfvastenfoor in Gent voor het nodige volksvermaak. Dit jaar strijkt de kermis van zaterdag 23 maart tot en met zondag 14 april neer op en rond het Sint-Pietersplein. Hoog tijd om wat glasnegatieven van onder het spreekwoordelijke stof te halen! Alle plaatjes zijn van de hand van de Gentse fotograaf Arnold Vander Haeghen en dateren van ca. 1890-1895:

Een jong gezin op de Kantienberg tijdens de Gentse foor

Een jong gezin wandelt op de Kantienberg in Gent, waarschijnlijk voor of na een bezoek aan de foor. Vader met hoed en paraplu, moeder met haarstuk en tas, de twee kinderen met een muts, gestreepte kousen en knooplaarsjes. Achter hen loopt een ballonventer met een tros glimmende ballonnen. Verderop in de straat is een bakfiets te zien. Naast de kazerne op de achtergrond staat de fotobarak van J. Tissens. (Collectie Het Huis van Alijn, Gent)
1/5
Meer informatie over dit beeld

Gewichtheffer Raymond de la Ruelle in actie

Krachtpatser Raymond de la Ruelle (1866-1942) vormt op deze foto een grote weegschaal door van boven op een stelling een plank van de grond te tillen waarop een grote groep mannen zitten. Raymond entertainde het publiek op de foor met het demonstreren van zijn uitzonderlijke kracht. Hij tilde onder meer zijn eigen foorbarak van de grond en torste een zeilbootje met tien matrozen. Doordat hij jaarlijks een nieuwe, originele show bracht, was zijn fortuin snel gemaakt. In 1899 verliet hij de foor en begon een café Chez Raymond in de Overpoortstraat in de Gentse circuswijk waar foorreizigers algauw hun vaste stek hadden. (Collectie Het Huis van Alijn, Gent)
2/5
Meer informatie over dit beeld

Het poppentheater van John Holden

Hier zien we het poppentheater van John Holden op de foor. De barokke versieringen op de dertig meter brede façade zijn hier van dichtbij zichtbaar. Enkele voorbijgangers bekijken de schilderijtjes op de gevel nauwkeurig. De twee kinderen op de voorgrond kijken omhoog naar de materialen die boven de ‘pit entrance’ zijn opgestapeld. De grote trom maakt waarschijnlijk deel uit van een automatisch orkestje. Op de affiche die op het toegangspoortje hangt is het volgende leesbaar: “Le Célèbre Palais de Fantomes John Holden”. Aan de ingang van het theater is het druk: vele foorgangers staan aan te schuiven aan de kassa. (Collectie het Huis van Alijn, Gent)
3/5
Meer informatie over dit beeld

Een agent, cocoverkopers en enkele arbeiders

Enkele mannen staan aan de rand van het Sint-Pietersplein te Gent, vóór de O.L.V. Sint-Pieterskerk, te kijken naar het foorgebeuren. De twee mannen rechts zijn wellicht arbeiders. Naast hen staat een verkoper van coco, een dorstlessend afkooksel van zoethout. Het cocowater draagt hij op zijn rug in een metalen kan met drie torentjes. Onder aan de kan zijn twee kraantjes gemaakt die aan zijn rechterzijde uitsteken. Aan een touw om zijn hals draagt de cocoventer twee drinkbekers. Verder naast hem staat een agent met pinhelm. (Collectie Het Huis van Alijn, Gent)
4/5
Meer informatie over dit beeld

Twee draaimolens

Twee draaimolens staan opgesteld voor de O.L.V. Sint-Pieterskerk op het Sint-Pietersplein te Gent tijdens de kermis. Rechts de Montagne Russe van directeur Russell, aangedreven door een stoommachine. Links een fraai versierde carrousel met gondels. De foor werd door leden van verschillende sociale klassen bezocht: mannen met buishoeden en mannen met petten, vrouwen met haarstukjes en vrouwen met halsdoeken. (Collectie Het Huis van Alijn, Gent)
5/5
Meer informatie over dit beeld