Menu toggle

In november 2018 organiseerde erfgoed zuidwest het project Bandwerk, een tweedaagse registratiemarathon voor studenten. Gewapend met een computer, een wifi-signaal, drankjes en pizza, en met museum Kortrijk 1302 als decor gingen zo’n twintig studenten aan de slag met het Zuid-West-Vlaamse erfgoed. Twee dagen lang werden erfgoedobjecten nauwkeurig bestudeerd en beschreven.

Maak kennis met een selectie kunstwerken en erfgoedobjecten uit de Zuid-West-Vlaamse collecties. Deze objecten werden beschreven door Ani, Annelies, Charlotte, Cléo, Eva, Hannah, Inge, Lara, Lisa, Lisse, Luka, Montaine, Nele, Pieter, Pieter, Saar, Sharon, Tamar en Xanthe:

De speelgoedwinkel van Rosalie

Zie je de gouden ring rond haar vinger? Rosalie is een getrouwde vrouw, draagt zorg voor haar kind en is uitbater van haar eigen speelgoedwinkel. Onafhankelijk van haar man, heeft ze haar eigen bezigheid en haar eigen leven. Alludeert Serruys met dit werk naar haar eigen ervaring om het als vrouwelijke kunstenares te maken in een patriarchale samenleving? Rosalie heeft een vermoeide aanblik, maar haalt tegelijkertijd ook voldoening uit het harde werk dat ze levert. Dit schilderij werd beschreven door Bandwerkers Eva en Lara. (Collectie Stadsmuseum 't Schippershof, Menen)
1/13
Meer informatie over dit beeld

De contrabasspeler

De realiteit herscheppen door haar te vereenvoudigen. Dat was het credo van de gerenommeerde beeldhouwer Georges Dobbels. Immers was dit niet vanzelfsprekend. Hij volgde les onder verschillende leermeesters waardoor de kunstenaar verschillende jaren in een tweestrijd was met het realisme en abstracte. Als resultaat vernielde hij in 1941 al zijn vroeger werk. De geabstraheerde cellospeler vormt een schakel die enerzijds vasthoudt aan de realiteit, maar is anderzijds geabstraheerd. Kijk zeker naar de versmelting van de rechterhand met de strijkstok wat zorgt voor een verlenging. Dit beeldje werd beschreven door Bandwerker Montaine. (Collectie Stadsmuseum 't Schippershof, Menen)
2/13
Meer informatie over dit beeld

Smokkelaars

Vijf mannen staan bovenop een personenwagon. Vanop het perron geven enkele burgers volle tassen door naar boven. De dynamische scène wordt onderbroken door een jongetje die uit het raam van de trein hangt. Met opengesperde ogen richt hij zich tot de kijker. Zijn blik contrasteert sterk met de drukke smokkelaars. De scène speelt zich af in het station van Lüneberg, een stad in Duitsland dichtbij Hannover. De kunstenaar Lezaire bevond zich hier in 1945 tot na de demobilisatie. Deze tekening werd beschreven door Bandwerker Nele. (Collectie Gemeente Zwevegem)
3/13
Meer informatie over dit beeld

Bedroefde vrouw

Een gesluierde vrouw in zwarte kledij wordt geportretteerd. Haar handen liggen gekruist over haar borst. Ze staart voor zich uit met een droevige blik. Haar kaken zijn ingevallen en ze heeft duidelijke rimpels. Op de achtergrond is een terrein te zien afgebakend met prikkeldraad. In de rechterhoek staat een gebouw waaruit een rookpluim komt. De schilder maakt voornamelijk gebruik van donkere tinten en weinig kleurcontrast. Dit schilderij werd beschreven door Bandwerkers Eva en Lara. (Collectie Stad Harelbeke)
4/13
Meer informatie over dit beeld

Okergeel kleed met afwerking in groen en rood van Heilige Anna

1950, Kruiseke. Gehuld in een okergeel gewaad en fluweelgroene mantel schrijdt de Heilige Anna - samen met andere Heiligen - door de dorpskern van Kruiseke. In de straten klinkt gefluister, |dq|Heilige Rita, patrones van hopeloze zaken, gij zorgt toch bijzonder voor ons wanneer wij niet meer weten waar naartoe|dq|. Nieuwsgierige blikken verzamelen zich bij de Heilige hart kerk. De processie kan beginnen. Dit processiekleed in kunstzijde werd tussen 1948 en 1970 gebruikt tijdens de jaarlijkse processie voor de Heilige Rita in Kruiseke. Dit erfgoedobject werd beschreven door Bandwerkers Luka, Saar en Lisa. (Collectie Stad Wervik)
5/13
Meer informatie over dit beeld

Stilleven

Ondanks haar bekendheid als beeldhouwster, laat Serruys in dit werk ook haar kwaliteiten als schilder zien. Beïnvloed door zowel het post-impressionisme als het luminisme, zet ze hier een stilleven neer met een zomerse, kleurige oogst van sappige tomaten en verse kapucijnen. De natuur op de vensterbank binnen wordt weerspiegeld in de bloembedden buiten waar ze misschien net geplukt zijn. Dit schilderij werd beschreven door Bandwerkers Pieter, Annelies en Xanthe. (Collectie Stadsmuseum 't Schippershof, Menen)
6/13
Meer informatie over dit beeld

Zelfportret

Het zelfportret van Georges Dobbels kijkt je recht aan met een doordringende, koele blik. Dit omdat hij in tweestrijd was met zichzelf? In 1941 vernietigt hij - op zoek naar een eigen stijl - al zijn vorige kunstwerken. Bijgevolg is dit portret één van zijn vroegst bewaarde kunstwerken. Dit schilderij werd beschreven door Bandwerkers Inge en Pieter. (Collectie Stadsmuseum 't Schippershof, Menen)
7/13
Meer informatie over dit beeld

Pijpenrekje met zeven gezichten

Wie zeker geen (geloofs)regels zullen overtreden, zijn de mannen met dit pijpenrekje in huis. Voor en na het roken werden ze namelijk telkens geconfronteerd met de Zeven Hoofdzonden. Probeer de zonden hoogmoed, de gierigheid, de nijd, de woede, de onkuisheid, de gulzigheid en de traagheid of lauwheid maar te herkennen in deze ludieke gezichten. Dit erfgoedobject werd beschreven door Bandwerker Charlotte. (Collectie Stad Wervik)
8/13
Meer informatie over dit beeld

Levenstrap

Een stilaan verdwijnende, uiteenvallende persoon? Of juist omgekeerd, een persoon die vervolledigd wordt? We zien een dromerig portret van een individu in een soort van droomwereld. Op de trap staan enkele figuren. Stellen ze samen de levensfases voor? Of symboliseren ze beweging doorheen de tijd? Vele surrealistische kunstenaars laten plaats voor eigen interpretatie en ingeving. Wat zie jij? Dit schilderij werd beschreven door Bandwerker Lisse. (Collectie Gemeente Zwevegem)
9/13
Meer informatie over dit beeld

Tabakspot in grijs en wit met wilde dieren

Als toeschouwer wordt je aandacht meteen getrokken door de doodsstrijd van een os die door een groep leeuwen aan stukken gescheurd wordt. Twee jagers flankeren de scène en kijken toe. Een van de honden ligt op de loer. De scène op deze tabakspot geeft ons een inkijk in het leven in het dierenrijk. Een gruwelijk tafereel vindt plaats. Kan de os gered worden? Dit erfgoedobject werd beschreven door Bandwerkers Saar en Luka. (Collectie Stad Wervik)
10/13
Meer informatie over dit beeld

De aanval I I

Het lange verwrongen hoofd van een man met rood-blauw piekhaar komt bovenuit de ingang van een driewielige hoge wagen. De lichtblauwe wagen met oranje wielen lijkt vrij geïnspireerd op een oorlogstank. De ingang bevindt zich bovenop de tank en is afsluitbaar met een deksel. Johan Lapere is leerkracht keramiek in het Atelier Plastische Kunsten in Wevelgem. Dit kunstwerk is aangekocht door de gemeente Wevelgem in het jaar 2009 en staat in het onthaal van het kasteel Vanackere in de gemeente. Dit kunstwerk werd beschreven door Bandwerker Tamar. (Collectie Gemeente Wevelgem)
11/13
Meer informatie over dit beeld

Abts- und Lünermüler

Een dorp of stad aan het water. Het is nacht en in sommige huizen brandt licht. De meest overheersende kleur in dit werk is blauw. Dit geeft het een koude uitstraling maar je kan wel de warmte voelen in de huizen door de gele elementen. Het verhaal speelt zich af in een klein stadje in het Duitse Nedersaksen, Lüneberg. Marcel Lezaire, ook wel Cello, verbleef er tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit schilderij werd beschreven door Bandwerker Sharon. (Collectie Gemeente Zwevegem)
12/13
Meer informatie over dit beeld

René De Clercq

Afgebeeld staat hier een zelfportret van de Nederlandse kunstenaar, dichter en componist René De Clercq. Hij houdt een klarinet vast en is geportretteerd in half profiel. Het is een met bruine tinten gerealiseerde tekening die op een vluchtige en virtuoze manier is neer getekend. Met dit tafereel uit hij zijn kennis en talent van het componeren en musiceren. Dit schilderij werd beschreven door Bandwerker Ani. (Collectie René De Clercqmuseum, Deerlijk)
13/13
Meer informatie over dit beeld