Menu toggle

De Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne vormen al decennialang de opening van het Belgische (en bij uitbreiding Noord-Europese) wielerseizoen. Het zijn de eerste grote semiklassiekers van het jaar in België en maken het wielergekke Vlaanderen klaar voor de komende koersmaanden. (coll. Wielermuseum Roeselare)

Omloop Het Volk of Gent-Gent?

Zowel de Omloop Het Volk als Kuurne-Brussel-Kuurne zagen in 1945, net na de Tweede Wereldoorlog, het levenslicht. De Omloop Het Nieuwsblad heette toen nog de Omloop van Vlaanderen, maar al in 1947 werd dit de Omloop Het Volk naar de organisator en grootste sponsor. De concurrerende media, zoals Het Laatste Nieuws, hadden het daarom steeds over de wedstrijd Gent-Gent, gezien start en aankomst in Gent lagen. Na het opgaan van Het Volk in Het Nieuwsblad kreeg de wedstrijd in 2009 haar huidige naam : Omloop Het Nieuwsblad.
1/15
Meer informatie over dit beeld

De Omloop is van Gent

Decennialang lagen start en aankomst van de Omloop in de Gentse binnenstad. Commerce en economische haalbaarheid werden echter kernbegrippen in de koerswereld. In 1996 werd de aankomstplaats vanuit Gent naar Lokeren overgebracht. De start bleef echter steeds in Gent. Sedert 2008 keerde de Omloop terug naar Gent. Ondertussen ligt de organisatie van de Omloop bij Flanders Classics die maar liefst zes wielerwedstrijden in Vlaanderen in haar portefeuille heeft. Na het veranderen van het parcours van de klassieker Ronde van Vlaanderen, werd besloten om de aankomst van de Omloop vanaf dit jaar in Meerbeke bij Ninove te leggen, waardoor de finale van de Omloop die van de vroegere Ronde tussen 1973 en 2011 zou worden.
2/15
Meer informatie over dit beeld

Omloop Het Volk, ook voor niet-profrenners

Sedert 2006 is er ook een Omloop voor dames. Deze gaat momenteel op dezelfde dag door. Maar al veel vroeger waren er andere wielerwedstrijden op dezelfde dag voor junioren en beloften in afwachting van de aankomst van de profrenners. De jonge winnaars deelden in de hulde en mochten met de V-vormige zegebloemen naar huis.
3/15
Meer informatie over dit beeld

Omloop Het Volk, ontdekker van de Vlaamse Ardennen

In de beginjaren liep het parcours van de Omloop door de vlakkere regio van Gent. Al na enkele jaren werd voor het parcours van de Omloop richting de Vlaamse Ardennen uitgeweken. De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg zouden door de Omloop gekende wielerhellingen worden die door menige andere wielerwedstrijd gretig overgenomen werden. De opeenvolging van hellingen en kasseistroken maakten de wedstrijd bijzonder selectief waardoor een uitgedund peloton of een goede ontsnapping in Gent voor de zege mocht strijden.
4/15
Meer informatie over dit beeld

Omloop Het Volk met een toperelijst

De Omloop Het Volk was door zijn vroege datum en selectief parcours een wedstrijd die door menig renner maar al te graag op zijn palmares geschreven werd. Maar liefst drie renners, Ernest Sterckx, Joseph Bruyère en Peter Van Petegem, slaagden er in om 3x te winnen. Maar de twee overwinningen van Eddy Merckx misstaan zeker ook niet op de erelijst van de Omloop.
5/15
Meer informatie over dit beeld

Omloop Het Volk en de Muur

De Omloop Het Volk was een van de eerste wielerwedstrijden die het peloton over de Muur van Geraardsbergen zond. Deze helling in het stadscentrum werd al snel een gevreesde passage door de renners. Door de erbarmelijke staat van de kasseiweg was het aan te raden om voor de Muur op kop te zitten, want eenmaal het volle peloton er door moest waren er al snel valpartijen en blokkeerden wandelende renners de vlotte doortocht. Dit zou pas na de heraanleg van de kasseiweg in het begin van deze eeuw verbeteren.
6/15
Meer informatie over dit beeld

Omloop Het Volk, waar renners thuis zijn

De Omloop Het Volk is voor veel Vlaamse renners een beetje 'thuis komen'. Het is de eerste grote rit op Vlaamse bodem en de start van enkele weken met de ene na de andere (semi-)klassieker in België. De meeste renners gaan er dan ook graag naar toe, ook na hun wielercarrière.
7/15
Meer informatie over dit beeld

Kuurne-Brussel-Kuurne, al 70 edities

Kuurne-Brussel-Kuurne (KBK) gaat nu altijd op de zondag na de Omloop door, maar in de beginjaren was dit niet het geval. De eerste jaren ging KBK zelfs in juni door. Hoewel Valeer Ollivier in 1945 een editie won, start de officiële erelijst pas in 1946 met Henri Delmuylle. In al die jaren konden drie edities door het winterse weer niet doorgaan, waardoor nu pas de 70e editie doorgaat. De supporters zullen echter nog steeds even enthousiast zijn als deze dame in 1953.
8/15
Meer informatie over dit beeld

KBK met een lokale winnaar

In 70 jaar tijd is er één renner uit Kuurne zelf in geslaagd om KBK te winnen. Die eer is weggelegd voor Jef Verhelst die in 1957 ongetwijfeld de Kuurnse dorpsgemeenschap nog zotter maakte dan ze al was tijdens KBK.
9/15
Meer informatie over dit beeld

KBK met een internationale erelijst

KBK heeft zoals de meeste Vlaamse wielerwedstrijden een erelijst met vooral Belgen erop. Nog maar 18 edities werden door buitenlanders gewonnen, op één na allemaal na 1979. In de eerste 3 decennia van KBK was het enkel de onbekende Nederlandse renner Piet Rentmeester die er in slaagde als eerste buitenlander KBK te winnen.
10/15
Meer informatie over dit beeld

KBK naar Brussel en terug

Zoals de naam laat vermoeden start en eindigt de wielerwedstrijd in Kuurne. Tijdens de wedstrijd reden de renners vroeger effectief tot in Brussel, maar sedert 1968 was het niet meer mogelijk om nog de hoofdstad op verkeersvrije/-veilige grote wegen te bereiken. Het parcours beperkte zicht voortaan tot West- en Oost-Vlaanderen en kreeg met de Omloop der Beide Vlaanderen een nieuwe naam. In 1979 werd de oude naam Kuurne-Brussel-Kuurne terug in het leven geroepen.
11/15
Meer informatie over dit beeld

KBK met topwinnaars

Ook KBK mag op een mooie erelijst terugblikken. Tal van grote namen prijken er op, zoals de toen piepjonge Belgische kampioen Roger De Vlaeminck die zoals alle winnaars van die tijd met een prijs van de sponsor mocht poseren.
12/15
Meer informatie over dit beeld

KBK voor jonge renners

In afwachting van de passage en plaatselijke omlopen van de eliterenners werden er ook tijdens KBK wielerwedstrijden voor junioren en beloften ingericht. Sommige winnaars zoals een Marc Renier zouden later ook tot profrenners uitgroeien.
13/15
Meer informatie over dit beeld

KBK, een sprintklassieker

Hoewel KBK ook wel de richting van de Vlaamse Ardennen en Pays des Collines optrekt, is het parcours niet zo selectief dat enkel een sterk uitgedunde kopgroep Kuurne als eerste bereikt. Hoewel heel wat renners een ontsnapping met succes kunnen afwerken, is KBK meestal een wedstrijd die met een sprint eindigt.
14/15
Meer informatie over dit beeld

KBK en de Ezelstrofee

Tegenwoordig ontvangen de winnaars van KBK een pluchen ezel, een verwijzing naar de bijnaam van de Kuurnenaars die ze met trots dragen : de Ezels. Deze trofee is echter geen oude traditie. Vroeger ontvingen de winnaars enkel kunstige zegebloemen en een uit de kluiten gewassen trofee die aangereikt werden door kusmeisjes die door het winterweer dik ingeduffeld waren.
15/15
Meer informatie over dit beeld