Menu toggle

In 1217 werd Sint-Niklaas een zelfstandige parochie. In 2017 is dat precies 800 jaar geleden, reden genoeg voor een tentoonstelling (of twee). 'Zijde gij ook van Sinnekloas?' brengt een uniek en interactief overzicht van 800 jaar straatbeeld en leven in Sint-Niklaas. De getoonde verzameling bestaat uit kaarten, documenten, prenten, schilderijen, foto's... De tentoonstelling brengt de straten van onze stad en hun bewoners op een originele manier in beeld. Vind hier alvast een voorsmaakje: 

Diploma van de nijverheidsschool

De nijverheidsschool, ook de weefschool genoemd, wordt opgericht in 1887 binnen de stedelijke academie voor schone kunsten. Hiermee komt het stadsbestuur tegemoet aan de vraag vanwege de fabrikanten naar geschoolde arbeiders, vooral voor de textielsector. Praktische cursussen als weefkunde, decoratieschilderen en werktuigkundig tekenen kennen ook in de 20ste eeuw een groot succes en zorgen voor een betere scholing van de arbeidskrachten. Dit diploma, uitgereikt aan Guillaume Van De Wiele op 1 oktober 1928, werd uitgereikt door diezelfde Nijverheidsschool voor het 3de jaar weefkunde, schooljaar 1927-1928. (Collectie: Stedelijke Musea Sint-Niklaas)
1/7
Meer informatie over dit beeld

Schooltas van hout, jaren 1774

Deze schooltas of camasjeire (in het dialect van Sint-Niklaas), was eigendom van Andris V Beke. Schooltassen of schrijfkassen van hout worden al vernoemd in de 17de eeuw en gebruikt tot aan het begin van de twintigste eeuw door schoolgaande kinderen. Omdat er vroeger nog geen behoorlijke schrijflessenaars waren, werden ze waarschijnlijk ook als schrijftafeltje gebruikt. (Collectie: Stedelijke Musea Sint-Niklaas)
2/7
Meer informatie over dit beeld

Tekenonderricht in de Academie in Sint-Niklaas

Uniek beeld van het klassiek onderricht in het midden van de negentiende eeuw. De drie schilders van de familie De Loose hebben een rol in het tafereel: vader Jan-Jozef is de leraar, zijn zoon Jan kijkt de toeschouwer aan en Basile zelf zit op de eerste rij en tekent. Jan-Jozef De Loose was directeur van de stedelijke academie van 1825 tot 1846. (Collectie: Stedelijke Musea Sint-Niklaas)
3/7
Meer informatie over dit beeld

Schootsvel van de vrijmetselaarsloge in Sint-Niklaas,19de eeuw

In november 1819 wordt in Sint-Niklaas de loge ‘L’Aménité’ gesticht, die actief is tot 1844. De tempel van deze loge bevond zich op de eerste verdieping in het Castrohof. Het schootsvel of framassons werd als ritueel kledingstuk gebruikt als teken van lidmaatschap van de vrijmetselarij. Afhankelijk van hun graad is dit schootsvel eenvoudig of overdadig versierd. Op dit schootsvel zijn metalen lovertjes geborduurd op het satijn met cantilledraad. Ook schouderlinten, kraaglinten, juwelen en andere parafernalia worden gedragen door de vrijmetselaars, afhankelijk van hun graad en hun functie. (Collectie: Stedelijke Musea Sint-Niklaas)
4/7
Meer informatie over dit beeld

deurslot van herberg 't Geel

Deze herberg stond op de Grote Markt in Sint-Niklaas. Het is een volledig ensemble: een sleutel, het slot, de slotplaat en de trekker. (Collectie: Stedelijke Musea Sint-Niklaas)
5/7
Meer informatie over dit beeld

Uniform van een 'suisse'

Uniform van een 'suisse'. Deze man moest de orde bewaren in de kerk en hij droeg daarbij een uniform, een steekhoed en een hellebaard of staf. Deze traditie werd gestart op het einde van de 19de eeuw en werd in de jaren '60 van de 20ste eeuw stopgezet. Dit uniform bestaat uit een donkerblauwe broek, een jas met lange achterpanden en een sjerp met het opschrift 'eerbied in Gods tempel'. (Collectie: Stedelijke Musea Sint-Niklaas)
6/7
Meer informatie over dit beeld

Bedevaartstaf Onze-Lieve-Vrouw van Halle, 18de eeuw

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Halle aan Tereken is gebouwd op de plaats van de oudste kapel van Sint-Niklaas. De stenen kapel van 1578 wordt in de achttiende eeuw meermaals hersteld en volledig gesloopt tijdens de Franse revolutie. In 1814 wordt de kapel heropgebouwd. Op deze oude bedevaartstaf is aan de ene zijde Onze-Lieve-Vrouw afgebeeld en aan de andere zijde de Heilige Nicolaas. Naar aloude traditie organiseert de Confrerie van Onze-Lieve-Vrouw van Halle nog jaarlijks een voettocht als bedevaart naar Halle. (Collectie: Stedelijke Musea Sint-Niklaas)
7/7
Meer informatie over dit beeld

De tentoonstelling 'Zijde gij ook van Sinnekloas?' loopt van 26 augustus tot en met 19 november 2017 op de museumsite Zwijgershoek 14 in Sint-Niklaas. Maar dat is nog niet alles, vanaf 7 oktober kan je in het stadhuis van Sint-Niklaas terecht om 80 topstukken in verband met de stad te bewonderen. Voor meer info: https://www.sint-niklaas.be/nieuws/800-jaar-sint-niklaas-in-twee-toptentoonstellingen-plan-nu-uw-geleid-bezoek-met-de-klas-veren