Menu toggle

Blasius, overleden rond 316, is een heilige in zowel de Rooms-katholieke Kerk als de Oosters-orthodoxe Kerk. Hij zou bisschop geweest van de Armeense stad Sebaste. Volgens de legende zou hij zich, vanwege de heersende christenvervolgingen onder keizer Licinius (311-323), schuil gehouden hebben in een bos, waar hij in vrede leefde met de wilde dieren. Ze kwamen hem zelfs opzoeken om zich door hem te laten genezen. Romeinse soldaten vonden hem bij toeval, toen ze op zoek waren naar wilde beesten die ze nodig had voor de spelen. Hij werd opgepakt en na veel folteringen onthoofd.

Blasius is vooral bekend als de beschermheilige van hen die lijden aan keelaandoeningen. Het verhaal gaat dat hij op een miraculeuze wijze een visgraat zou gehaald hebben uit de keel van een kind dat dreigde te stikken. Binnen de katholieke Kerk wordt in veel parochies op 3 februari na de mis de Blasiuszegen gegeven, waarbij de priester of de diaken twee tijdens Maria Lichtmis gewijde kaarsen kruiselings voor iemands keel houdt. Deze kaarsen zitten soms in een Blasiuskandelaar, een kandelaar met twee gekruiste armen.

De inboedel van de kerk kreeg in 2016 een snelinventaris dankzij een groep vrijwilligers, begeleid door de provinciale depotconsulentenOp het naamfeest van de Heilige Blasius stellen we graag een aantal objecten voor :

Altaar Blasius

De Sint-Blasiuskerk te Waardamme is een in hoofdzaak classicistische kerk uit het derde kwart van de 18de eeuw. De inboedel van de kerk kreeg in 2016 een snelinventaris dankzij een groep vrijwilligers begeleid door de provinciale depotconsulenten. De verering van de heilige Blasius gaat veel verder terug. Al in 1624 getuigen bronnen van een mis gecelebreerd op zijn feestdag 3 februari. Blasius werd vereerd en aanbeden om keelaandoeningen te verhelpen. Het altaar in de zuidelijke zijbeuk is toegewijd aan de patroonheilige van de kerk.
1/7

Glasraam

Dit prachtig glasraam met de heilige Blasius werd in 1910 geplaatst in de kerk van Waardamme. Het wapenschild dat erin verwerkt werd, doet ons vermoeden dat het een geschenk was van Kanunnik Charles-Bernardus Coppieters.
2/7

Reliek van Heilige Blasius

Vanaf de jaren 1930 kwam er in Waardamme en omgeving een grote devotie voor de Heilige Blasius tot stand, dankzij pastoor Richard Vandenbossche. Door de geloofsbrief van toenmalig bisschop Henricus Lamiroy kunnen we twee relieken van Blasius dateren in 1938.
3/7
Meer informatie over dit beeld

Borstbeeld Heilige Blasius

Gelovigen die kwamen “dienen” voor de heilige Blasius kregen eerst de zegen met de relikwie van de heilige, wandelden vervolgens rond de kerk voor de ommegang langs drie bidkapelletjes uit 1938 en kwamen tot slot de kerk terug binnen om een kaarsje te branden bij het borstbeeld van de heilige.
4/7
Meer informatie over dit beeld

Kelk

Deze kelk, met op de voet de heilige Blasius, hoort vermoedelijk bij de periode waarin de kerk verbouwd werd in classicistische stijl, in het derde kwart van de 18de eeuw.
5/7
Meer informatie over dit beeld

Ceremoniestaf

Blasius prijkt ook bovenop deze ceremoniestaf die de ceremoniemeester van de kerkfabriek of een broederschap gebruikte tijdens plechtige diensten.
6/7
Meer informatie over dit beeld

Lofkandelaar

Kandelaar met zeven kaarshouders op een gebogen arm gesteund door rank met bladmotief. Lofkandelaars worden uitgestald tijdens het lof, een plechtigheid ter ere van het allerheiligste sacrament, de eucharistie.
7/7
Meer informatie over dit beeld
 De volledige collectie vinden jullie hier.