Menu toggle

Vanaf 1 april opent het Lijsternest in Ingooigem opnieuw de deuren voor het publiek. Het Lijsternest is het voormalig woonhuis van schrijver Stijn Streuvels, waar hij leefde en werkte van 1905 tot aan zijn dood in 1969.

Op maat van gezinnen met kinderen  van 8 tot 10 jaar is er vanaf dit jaar een interactieve rondleiding. Via de 'Prutske' app, genoemd naar de bijnaam van Dina, de tweede dochter van Stijn Streuvels, ontdekken kinderen het huis, de tuin en collectiestukken op een speelde wijze. 

We belichten een deel van de collectiestukken hier : 

Prutske

Dina, de tweede dochter van Stijn Streuvels, kreeg al snel de bijnaam Prutske. Ze werd geboren in 1916, in volle oorlogstijd. In 1922 kwam het boek 'Prutske' uit, dat haar vader over haar had geschreven. Deze foto is genomen op 19 oktober 1919, Dina is hier 3,5 jaar.
1/14

Buste Stijn Streuvels

Het huidige onthaal waar het publiek het Lijsternest binnenkomt, was vroeger de veranda. Sinds 1936 niet langer een open houten constructie, maar een knusse zonnige kamer in frisse kleurtjes. Men wordt er begroet door buste van Streuvels (1871 – 1969) met de karakteristieke kenmerken: een strenge, maar ietwat speelse gelaatsuitdrukking, een borstelige snor en streuvelend haar.
2/14
Meer informatie over dit beeld

Pianola

Streuvels (1871 – 1969) stond op latere leeftijd bekend om zijn voorliefde voor stilte en rust, maar in zijn jongere jaren hield hij van muziek en bespeelde een instrument als lid van de Avelgemse muziekvereniging ‘De Vereenigde vrienden’. Hij hield van klassiekers als Grieg, maar ook van volkse deuntjes die konden worden afgespeeld op de pianola in de woonkamer.
3/14
Meer informatie over dit beeld

Muizenval

In de schuur van het Lijsternest staat dit nogal luguber instrument dat zou dienst hebben gedaan als muizenval. Misschien inspireerde het Streuvels tot de befaamde muizenscène in ‘Het leven en de dood in den ast’ uit 1926?
4/14
Meer informatie over dit beeld

Driekoningenbeeldje

Stijn Streuvels (1871 – 1969) schreef heel wat verhalen omtrent de kerstperiode en de vieringen die daar in de christelijke traditie mee gepaard gaan, zoals het driekoningenfeest. Karel Lateur (1873 –1949), de broer van Streuvels, maakte voor Streuvels het mooie beeldje van de Driekoningen dat in zijn bibliotheek tussen de boeken stond.
5/14
Meer informatie over dit beeld

Gelukkig kerstmis!

Stijn Streuvels (1871 – 1969) schreef heel wat verhalen omtrent de kerstperiode en de vieringen die daar in de christelijke traditie mee gepaard gaan. Illustratrice Ivanovsky die begin veertiger jaren van vorige eeuw zijn boek ‘De Maanden’ van prenten voorzag, schonk hem in 1940 deze spotprent, met Streuvels die, pijp rokend, zijn handen warmt aan de kaarsjes van de kerstboom met naast hem op de grond een fles jenever.
6/14
Meer informatie over dit beeld

Geitenbeeldje

Het werd opgemerkt op talloze foto’s en filmfragmenten aan het schrijversraam op het Lijsternest. Van dit geitenbeeldje, dat dienst zou gedaan hebben als presse-papier, wordt beweerd dat het hem geschonken werd door Guido Gezelle (1830 - 1899), de nonkel van Stijn Streuvels (1871 – 1969). Het gezin Streuvels hield geiten en Streuvels vertelt erover in het boek Prutske.
7/14
Meer informatie over dit beeld

Jacobspijp

Streuvels wandelde, fietste en deed vermoedelijk ook binnenskamers rekoefeningen. Een goede gezondheid leek belangrijk voor deze schrijver die haast honderd werd, maar de ondeugd van het roken hoorde erbij. Trots poseert hij op foto’s pijp- of sigarenrokend. In zijn tijd was deze Jacobspijp van fabrikant Gambier zelfs een hip hebbeding voor pijprokers.
8/14
Meer informatie over dit beeld

Dagbladhouder

In zijn Lijsternest zat Streuvels verstoken van de buitenwereld die enkel binnen kwam via brieven, kranten en boeken die de postbode bij elk bezoek binnenbracht. Voor de internetgeneratie leuk om op het Lijsternest te ontdekken naar welk fysiek object de term ‘postvakje’ verwijst.
9/14
Meer informatie over dit beeld

Schrijfmachine AEG

Schrijver Stijn Streuvels schreef zijn verhalen met pen op papier en had een prachtig geschrift. Documenten die buitenshuis gingen, zoals manuscripten, maar ook belangrijke brieven, typte Streuvels op zijn schrijfmachine die in een verre uithoek van zijn bibliotheek stond. Misschien om echtgenote Alida niet te storen met het lawaai?
10/14
Meer informatie over dit beeld

Waterketel

De wirwar van vertrekken in het Lijsternest, waar zich het gezinsleven afspeelde en echtgenote Alida de plak zwaaide, werden door Streuvels vaagjes omschreven als het ‘waschhuis’ en die term bleef hangen. Zeker tot 1935 werd water opgehaald met de pomp. Water warmen ging met dit type waterketel die op vuur of kachel werd gezet.
11/14
Meer informatie over dit beeld

Scheerapparaat

Tegen 1935 had het Lijsternest stromend water en zeker in 1937 was er het ligbad. Daarmee had het gezin voorzieningen die bij de stedelijke burgerij ingang hadden gevonden, maar in landelijke streken nog lang niet alledaags waren. Streuvels hield wel van wat luxe. Zijn kenmerkende snor groeide weelderig, maar een baard kwam er nooit. Daarvoor had hij een scheerapparaat.
12/14
Meer informatie over dit beeld

Bakspaan

Streuvels pakte vaak uit met het feit dat hij bijna twee decennia als bakker actief was, met als belangrijkste bewijs het bakkersverhaal ‘Jantje Verdure’ uit 1903. In het boek Prutske laat Streuvels zijn dochter graag ontwaken bij de geur van vers brood en zijn uitgever L.J. Veen liet Streuvels poseren aan zijn bakoven op het Lijsternest. Over die exacte locatie op het Lijsternest van de bakruimte is geen bewijs, maar de bronnen verwijzen naar een hok, waar bij latere verbouwingen de bibliotheek is gekomen.
13/14
Meer informatie over dit beeld

Kruiwagen

Streuvels vertelt in zijn biografische geschriften hoe hij in de voormiddagen graag in de tuin werkte. Van zijn kinderen Paul en Paula maakte hij een foto bij deze kruiwagen tijdens het werken in de tuin.
14/14
Meer informatie over dit beeld