Menu toggle

Vroeger zat zij daar

In dit tweeluik schildert Roger Raveel (1993-2013) zijn beide ouders. Zijn moeder beeldt hij frontaal uit met een donkerblauwe lijn, zijn vader - die sprekend op de kunstenaar zelf lijkt - in zijaanzicht. Figuratie en abstractie, lijn en kleur, individuele en collectieve gevoelens gaan hier hand aan hand.
Roger Raveel heeft zowel zijn vader als moeder vaak gebruikt als model voor een haast universele ‘mensfiguur’, als archetype voor de mens, als uitdrukking van universele gevoelens. Waarom heeft Raveel bijna twintig jaren gewacht alvorens een eerste belangrijke werk Herinneringen aan het doodsbed van mijn moeder te maken? Roger Raveel: "Dat is logisch, de dood van mijn moeder in 1946 was een heel dramatisch moment in mijn leven. Mijn moeder heeft heel veel betekent voor mij, ze was erg begaan met mijn kunstenaarschap. Ze had heel vroeg een groot geloof in mijn talent. Ze hield enorm van boeken en bracht mij de liefde voor literatuur bij. Een werk maken over je moeder doet je niet zomaar". Dichter Roland Jooris meent dat "Zulma niet alleen zijn zorgende en bezorgde echtgenote was, maar eveneens de verpersoonlijking van dé vrouw".

Op 14 mei vieren we Moederdag. Deze gaat gaat terug op de gaat terug op de moedercultus, met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der Goden, in het klassieke Griekenland. De katholieke Kerk kent dan weer een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. Hoe we Moederdag vandaag invullen, kent echter een Amerikaanse oorsprong.  In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het succes kwam echter pas nadat Anna Marie Jarvis uit Grafton in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde zij de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken, die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother's Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan, en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother's Day zou zijn, een nationale feestdag.