Menu toggle

'Zorg' is dit jaar het centrale thema op Erfgoeddag (zondag 23 april). Dit thema is voor vele interpretaties vatbaar : de ene organisatie zet de zorg voor het erfgoed in de kijker, de andere kiest om geschiedenis van de zorg te belichten of hoe erfgoed ingezet wordt om te zorgen voor mensen. De mogelijkheden zijn eindeloos, en dat toont dit thema ook aan : 

Zorg voor anderen

Verpleegposten waren een must bij grote wielerevenementen om gevallen of uitgeputte wielrenners na aankomst te verzorgen. Ook pistewedstrijden zoals de Zesdaagse van Antwerpen vergden veel van het lichaam van de renner in kwestie. De verpleegsters op de piste hadden meestal behoorlijk wat werk om de renners zes dagen lang fit te houden. In 1938 liet de Franse renner Paul Chocque nog zijn handen verzorgen door twee lokale verpleegster. Choque zou niettemin in 1949 op de wielerpiste Parc des Princes in Parijs overlijden na een val tijdens een wedstrijd. Eerste hulp kon toen niet meer baten… (Wielermuseum, Roeselare)
1/5
Meer informatie over dit beeld

Zorg voor je snor

Een snorrenkop is een prima middel om te voorkomen dat je snor vuil wordt. Aan de bovenste rand van de tas, aan de binnenzijde, zit een lipje van ceramiek met een opening in het midden. Daardoor kan de snor rusten op dit lipje en wordt hij niet bevochtigd bij het drinken. Het voorkomt ook dat de snor verkleurt door koffie of thee. Snorrentassen stammen uit de Victoriaanse tijd met als hoogtepunt de kitscherige en protserige roze tassen met sentimentele opschriften. (Stedelijke Musea Sint-Niklaas)
2/5
Meer informatie over dit beeld

Zorg voor oorlogserfgoed

In 2012 werd, tijdens de aanleg van een nieuw collectortracé van Aquafin, een fragment van een door de Duitsers gebouwd ondiep tunnelsysteem, in Mesen aangesneden door archeologen van aDeDe. De grootte van de tunnel brengt je meteen tot bewustzijn onder welke omstandigheden WOI door de soldaten beleefd werd. Het in stand houden van en de zorg voor dergelijke stukken laat de bezoeker toe een reëler beeld te vormen van wat een oorlog, specifiek WOI, inhield. De constructie lag in het hinterland van het Duitse mijnsystemen bij de Douve en is gebouwd met speciaal uitgezaagde balken, die eigenlijk voor offensieve ondergrondse constructies (‘mijnen’) bedoeld waren. Elk kader bestaat uit vier verschillende balken met pen- en gat verbindingen. De tunnel is te bezichtigen op de thematische tentoonstelling 'Zero Hour 7-06-1917: archeologie van de Mijnenslag' in het nieuw bezoekerscentrum in Heuvelland ‘Bezoekerscentrum Het Heuvelland’. De tentoonstelling illustreert de materiële erfenis van de Mijnenslag, waarbij opgegraven voorwerpen centraal staan. De bezoeker maakt kennis met de functie van deze objecten tijdens de Mijnenslag en de wijze waarop ze nadien werden aangetroffen. De tentoonstelling toont daarenboven hoe er sinds de Groote Oorlog met zorg voor het oorlogserfgoed wordt omgegaan. Meer informatie vind je op: http://www.flandersfields.be/nl/1917/bezoekerscentrum-het-heuvelland
3/5
Meer informatie over dit beeld

'Theriac: and'

'Theriac: and' staat voor Theriacum Andromachi, een mythisch geneesmiddel dat zou stammen uit de tijd van keizer Nero. Er zaten meestal meer dan 60 stoffen in (het aantal hangt af van de bron) met slangenvlees als voornaamste ingrediënt. Tot in de 19e eeuw bleef theriak het een belangrijk geneesmiddel. Hoewel het gebruik door de opkomst van de moderne geneeskunde sterk is afgenomen, wordt het middel in de volksgeneeskunde nog steeds gebruikt. (Stedelijke Musea Sint-Niklaas)
4/5
Meer informatie over dit beeld

Zorg voor je handen

Dit waterreservoir maakt deel uit van een liturgische wastafel en is beschilderd in neogotische stijl. het opschrift 'Da Domine virtutem manibus meis' kan men vrij vertalen als 'Geef, Heer, deugd aan mijn handen'. Hier hoort ook nog een waterbakje bij om het water in op te vangen (zie objectnummer B.1800). (Stedelijke Musea Sint-Niklaas)
5/5
Meer informatie over dit beeld