Menu toggle

250 ‘jonge erfgoedhelden’ van 10 tot 12 jaar stelden in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename een tentoonstelling samen met erfgoed dat ze zelf thuis, bij oma of opa of in de schoolomgeving gevonden hadden.

De kinderen tonen huis-, tuin- en keukenvoorwerpen uit papa’s of oma’s tijd, maar ook zeldzamer erfgoed dat verschillende generaties in de familie gekoesterd wordt. Ze leerden in het Erfgoedcentrum hoe je best met erfgoed omgaat en wat er allemaal bij het maken van een tentoonstelling komt kijken. Jong geleerd is ook hier oud gedaan. Als uitsmijter koos elke klas een object om op erfgoedinzicht voor te stellen.

De tentoonstelling #collectievissen door jonge erfgoedhelden is nog te bezoeken tot 14 mei 2017.  Meer informatie vind je op www.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum

Speelgoedtrein van Nel, Het Groene Lilare in Sint-Maria-Latem

Waar vandaag speelgoed voor kinderen overvloedig te koop is in winkels, was dit vroeger absoluut niet het geval. Vaak kwam het dus aan op de creativiteit en handigheid om in speelgoed te voorzien. Deze trein van de betovergrootvader van Nel is een prachtig voorbeeld hiervan.
1/13

Brandweerhelm van Ayrton, De Zonnewijzer in Munkzwalm

Ayrton heeft de brandweerhelm op zolder gevonden. De helm was van zijn papa. Belgische brandweerkorpsen droegen dit type helm in de eerste helft van de 20ste eeuw. Bijzonder is dat hij niet uit kunststof of metaal gemaakt is, maar uit leder dat met de hand bewerkt is om extra hard te maken. Daarna lakte men de helm in het wit.
2/13

Fototoestel van Anaïs, De Sterrenkijker (planeetklas), Volkegem

Anaïs bracht een mooi, oud fototoestel mee. Het werkt nog en is van het Japanse merk Yashica. Het toestel met een dubbele lens was zeer populair in de jaren ’50 en ’60. Om een foto te nemen moet je niet door een zoeker kijken, maar door het raampje aan de bovenkant. Je houdt het fototoestel dan voor je buik.
3/13

Bietensteker van Yorne, De Zonnewijzer in Munkzwalm

Yorne leende de bietensteker van zijn opa. Het werktuig is eigenlijk nog van zijn betovergrootvader, hiermee suikerbieten één voor één uitstak. Het werktuig werd nog voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt.
4/13

Verrekijker van Briek, De Zonnewijzer in Munkzwalm

De verrekijker die Briek meebracht is eigenlijk een toneelkijker: klein genoeg om in een jaszak of handtas te passen en ideaal om in het theater of de opera de acteurs op het podium beter te kunnen zien.
5/13

Constateur van Annelise, Het Groene Lilare in Opbrakel

De duivenklok of constateur is van de opa van Annelise. Deze is bedoeld om in de duivensport de aankomsttijd van de duiven te registreren door de ring van de duif in het toestel te steken. Op die manier kan men in het duivenlokaal vaststellen om hoe laat een duif precies aangekomen is en wie de trotse eigenaar is van de winnende duif. De eerste constateurs zijn rond 1880 in het Oost-Vlaamse Lede uitgevonden door horlogemaker Jef Van Nerum.
6/13

Koffiekan van Adriaan, Het Groene Lilare in Opbrakel

De kinderen van Adriaans klas vonden deze koperen koffiekan wel heel speciaal en kozen ze uit om op Erfgoedinzicht te tonen. Ze was ooit van de betovergrootvader van Adriaan.
7/13

Klok uit 1850 van Nisa, Het Groene Lilare in Oudenhove

De betovergrootvader van Nisa won deze klok met een duivenwedstrijd. Ze hing in het huis waar haar oma en opa nu wonen. De klok is gemaakt uit donker hout en heeft mooie versieringen. En … er staat een gouden duif op.
8/13

Dorsvlegel van Sara, De Sterrenkijker (komeetklas) in Volkegem

De overgrootouders van Sara waren seizoensarbeiders. Zij sloegen met een vlegel de graankorreltjes uit de graanhalmen. Dit is ‘dorsen’. Vaak gebeurde dit dorsen met 3 of 4 dorsers tegelijk. Zij moesten een zeer regelmatig ritme aanhouden om afwisselend te slaan en voorzichtig zijn zodat ze elkaar niet raakten.
9/13

Handboog van Remi, Het Groene Lilare in Elst

Remi’s peter heeft met deze boog ooit een Europees kampioenschap gewonnen. Handboogschieten is een zeer oude sport. In Vlaanderen is vooral het boogschieten staande wip populair.
10/13

Engelse wasspelden van Emma, Het Groene Lilare in Zegelsem

Emma bracht deze oude wasspelden van haar oma mee. Volgens haar oma zijn dit Engelse spelden omdat ze een rond topje hebben. De wasspelden bij ons op het vasteland hadden een vierkant topje. Ze zijn sterker dan de plastieken spelden van vandaag!
11/13

Fles met kruis van Mauritz, Het Groene Lilare in Michelbeke

Dit is een glazen fles met een kruis in en dateert nog van uit de oorlog. De eigenaar is de pépé van Mauritz.
12/13

Soldeerbout van Elien, Het Groene Lilare in Michelbeke

De soldeerbout van de opa van Elien is volgens hem 99 jaar oud. Deze soldeerbout is zo oud dat hij nog zonder elektriciteit werkt. Het handvat is immers een brandstoftank die een vlam veroorzaakt aan de soldeerkop. Wanneer de soldeerkop heet wordt, kan hij andere, zachtere metalen smelten en solderen.
13/13